Hlavní obsah

Iráčtí rebelové odpálili americký vůz, video zveřejnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Bagdádu stále útočí povstalci na spojenecké jednotky. Jen během nedělního dopoledne vybuchla jedna puma u policejního stanoviště, minometná střela vletěla do obytné budovy v centru města a útočník hodil granát mezi dělníky. Navíc skupina blízká Al-Kajdě zveřejnila video, v němž je vidět, jak odpálila americký automobil.

Článek

Během nedělních útoků zahynuli čtyři lidé a američtí vojáci zatkli v různých částech země 12 povstalců. Skupina, která se hlásí k Al-Kajdě, zveřejnila video zachycující muže, který za denního světla klade nálože pod americké vojenské vozidlo, jež po chvíli vybuchne.

Video je označeno logem skupiny Islámský stát v Iráku. Tato skupina neuznává vládu v Bagdádu a založila v centrálním Iráku stát, v němž uplatňuje islámské právo.

Na záznamu je vidět muže, který se plíží pod americkým tankem a táhne objekt dlouhý asi půl metru. Po střihu následuje záběr z větší vzdálenosti: tank na něm exploduje a mizí v oblaku plamenů a kouře. Stál na příjezdové cestě k domu, ale z okolí není možné zjistit, kde přesně byl film pořízen. Je také zřejmé, že v tanku nebyla posádka. V titulcích stojí, že video bylo natočeno v provincii Anbár. Právě tam působí sunnitský odboj.

Ve východním Bagdádu dnes zahynuli při pumovém útoku na policejní hlídku dva policisté a pět jejich kolegů bylo zraněno. Při dalším útoku dopadla minometná střela na dům v centru města a zabila jednoho civilistu. Další Iráčan přišel o život, když útočník hodil na tržišti v centru Bagdádu granát do skupiny dělníků.

Američané přišli o více než 3000 lidí

Těžké boje mezi Američany a šíitskými milicionáři z Mahdího armády jsou hlášeny z města Díváníja, které leží jižně od Bagdádu. Zprávy zatím nehovoří o obětech.

Američané při zátazích na sunnitský odboj zatkli v provincii Anbár, v Mosulu a Bagdádu dvanáct povstalců. Mají podezření, že tito lidé pomáhali dopravovat do Iráku zahraniční bojovníky a někteří z nich se podíleli na pumových útocích.

Americká armáda informovala, že v sobotu přišlo v Iráku o život šest amerických vojáků - čtyři z nich při pumovém útoku na hlídku v západním Bagdádu. Jeden voják zemřel při nehodě a další podlehl dřívějším zraněním utrpěným v boji. USA tak od roku 2003 v Iráku přišly o 3216 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám