Hlavní obsah

USA se po letech sešly u jednacího stolu s Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí zahájil v Bagdádu konferenci o stabilizaci Iráku. Kromě USA na ni přijeli i zástupci okolních států. Spojené státy tak zasedly u společného stolu jednat i se zástupci Íránu. Zástupci zemí se ale hned nepohodli.

Článek

Zástupci íránské strany v sobotu vešli do místnosti, aniž by si s Američany podali ruku. V rozhovorech se pak vzájemně obviňovali z toho, kdo může za situaci v Iráku. Írán Američany vyzýval k odchodu ze země, USA zase Írán obviňovaly, že do Iráku "dováží" násilí.

Od konference se neočekávají žádné výsledky. Úspěchem je ale už to, že se strany vůbec dokázaly sejít. "Doufáme, že tento krok je začátkem dalších kroků v budoucnosti k větším shromážděním s cílem zmírnit napětí," řekl Zibarí v úvodním projevu. Jednání by mělo hlavně připravit půdu pro další setkávání na úrovních ministrů.

Zástupci státu by měli mluvit hlavně o tom, jak utlumit násilí mezi sunnity a šíity. "Chtěli bychom, aby nám naši sousedé pomohli hrozbě terorismu čelit," řekl irácký premiér Núrí Malikí. Země podle něj nesmí být místem, kde si jiné státy řeší své spory.

Před začátkem setkání vybuchly u budovy, kde se konference koná, dvě nálože. Nikoho nezranily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám