Hlavní obsah

Riceová chce zvýšit tlak na Írán kvůli jeho jadernému programu

– BERLÍN

Rada bezpečnosti bude řešit íránský jaderný program. Ve čtvrtek v Berlíně to uvedla americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Sdělila, že USA, Rusko, Německo a Evropská unie se shodly na použití všech dostupných prostředků, které by přinutily Írán zastavit obohacování uranu a obnovit jednání. Velmoci míní k nátlaku na Teherán použít i Radu bezpečnosti.

Článek

"Opět jsme potvrdili, že použijeme všech dostupných kanálů a Rady bezpečnosti, abychom dosáhli tohoto cíle," sdělila Riceová po pracovní snídani s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem, šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem a nejvyšším představitelem Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou.

Krátce předtím uvedl tajemník ministryně Nicholas Burns, že nebude-li Írán jednat, je jedinou možností zvýšit na něj tlak. "Jestliže neakceptují nabídku Velké Británie, USA, Ruska, Číny, Francie a Německa, na němž jsme se všichni dohodli, pak myslím bude Írán čelit narůstajícímu souboru mezinárodních sankcí a tlaku," uvedl Burns.

Írán se jednání nebrání, ovšem nemíní ukončit rozvíjející se program obohacování hexafluoridu uranu, světové společenství ale jednání podmiňuje právě zastavením obohacování. [celá zpráva] Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád ve čtvrtek zopakoval, že Teherán se svého nukleárního programu nevzdá.

Rezoluce RB OSN k Iránu

  • Žádná země nesmí Íránu dodávat ani z Íránu dovážet materiály či technologie použitelné při procesu obohacování uranu, zpracovávání vyhořelého paliva a budování těžkovodních reaktorů, ani součásti balistických střel.
  • Rezoluce zmrazuje zahraniční fondy a finanční aktiva 11 organizacím a 12 osobám, jež jsou spojeny s iránským jaderným či raketovým programem s výjimkou dříve uzavřených smluv Postihuje i Íránskou organizace pro atomovou energii
  • Rezoluce vyzývá, aby země, která tyto osoby nebo představitelé zmíněných organizací navštíví, informovaly výbor RB.
  • Sankce mohou být pozastaveny, pokud generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej sezná, že Írán pozastavil svůj jaderný program a vrací se k jednání. 
  • Sankce mohou být zrušeny, pokud Írán začne dodržovat všechny směrnice Rady bezpečnosti a MAAE.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zřejmě ve čtvrtek předloží zprávu o tom, zda Írán splnil požadavky Rady bezpečnosti a zastavil svůj kontroverzní jaderný program. Ve středu vypršela šedesátidenní lhůta, kterou dala RB OSN 23. prosince Íránu, aby zastavil obohacování uranu. Šéf MAAE Muhammad Baradej již počátkem tohoto týdne prohlásil, že Írán požadavkům rady s největší pravděpodobností nedostál a že místo zmrazení svých jaderných aktivit je naopak rozšířil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám