Hlavní obsah

Zetě Usámy bin Ládina odsoudili za plány zabíjet Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Bin Ládinův zeť, který měsíc po 11. září 2001 vyhrožoval USA, že „bouře letadel neustane“, byl ve středu uznán vinným ze spiknutí s cílem zabíjet Američany. Uvedla to televize NBC.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Sulajmán abú Ghajs u newyorského soudu

Článek

Federální porota u soudu na Manhattanu zasedala pět hodin, než vynesla verdikt o vině kuvajtského imáma a mluvčího Al-Káidy Sulajmána abú Ghajse, který byl loni dopaden v Jordánsku.

Hrozí mu doživotní trest. Jak bude vysoký, se rozhodne 8. září.

Žalobce řekl porotcům, že bin Ládin přesvědčil Abú Ghajse, aby vytvořil videa, které by pomohla doplnit řady sebevražedných atentátníků Al-Káidy ve válce s Amerikou. Porotcům promítli propagační videa Al-Káidy, ve kterých Ghajs vychvaluje únosce letadel, kteří s nimi zaútočili.

Byl jsem jen hlásnou troubou, hájí se

Ghajs se hájil sám. Popřel, že by někoho rekrutoval pro Al-Káidu. Uvedl, že byl pouhou hlásnou troubou. U křížového výslechu ale přiznal, že věřil bin Ládinovým slovům o nutnosti terorismu.

Ghajs už dříve přiznal, že mu krátce po útocích bin Ládin řekl: „Viděl jsi, co se stalo. To jsme udělali my.“

Ke schůzce řekl: „Nesetkal jsem se s ním, abych mu blahopřál, že zabil stovky Američanů. Šel jsem se s ním setkat, abych věděl, co chce.“

Bin Ládin byl podle Kuvajťana během schůzky nervózní. Ptal se ho, co si myslí, že se stane. Abú Ghajs mu odpověděl, že USA neustanou, dokud ho nezabijí a nesvrhnou islamistickou vládu Tálibánu. „Jsi příliš pesimistický,“ zněla bin Ládinova odpověď. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám