Hlavní obsah

Udělali jsme to my, řekl bin Ládin zeti pár hodin po útocích z 11. září

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Usáma bin Ládin se bezprostředně po teroristických útocích v USA z 11. září 2001 na schůzce se svým zetěm Sulajmánem abú Ghajsem přiznal k odpovědnosti za ně. Nesdílel ale přesvědčení, že USA budou nejen usilovat o jeho zabití, ale také o svržení vlády Tálibánu v Afghánistánu, kde se skrýval. Abú Ghajs to ve středu řekl u soudu v New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Sulajmán abú Ghajs (vlevo) s Usámou bin Ládinem

Článek

„To jsme udělali my,“ prohlásil podle abú Ghajse bin Ládin na schůzce v horské jeskyni v Afghánistánu jen pár hodin po útocích.

Osmačtyřicetiletému kuvajtskému duchovnímu a učiteli Abú Ghajsovi za spolupráci s al-Kajdá hrozí doživotí. Obviněný členství v organizaci popírá, nezapřel však to, že pro al-Kajdá vytvořil několik propagandistických videí, ani to, že se setkal s bin Ládinem a jeho pobočníky Ajmánem Zaváhrím a Muhammadem Átifem.

Bin Ládin byl podle Kuvajťana během schůzky spíše nervózní, a ne ve slavnostní náladě. Ptal se ho také, co očekává, že se teď stane. Abú Ghajs mu odpověděl, že USA neustanou, dokud ho nezabijí a nesvrhnou islamistickou vládu Tálibánu. „Jsi příliš pesimistický,“ zněla bin Ládinova odpověď.

Nechtěl jsem být nezdvořilý, tvrdí

Na schůzku ho pozval proto, aby jeho skupině pomohl vyrobit video s poselstvím pro svět, protože má řečnický dar.

Abú Ghajs následně al-Kajdá pomohl s výrobou hned několika propagandistických snímků včetně toho, v němž Spojeným státům hrozí, že útoky z 11. září nebyly ojedinělé a přijde celá „letadlová bouře“. Kuvajťan ale ve středu u soudu popřel, že by něco věděl o jakýchkoliv útočných plánech.

Doplnil, že o útocích z 11. září se dozvěděl z médií. Následně nicméně žalobci přiznal, že před tím „zaslechl, že by se něco mohlo stát“.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

S bin Ládinem se na jeho popud v Afghánistánu setkal už v červnu 2001. Soudu řekl, že nechtěl být nezdvořilý, proto schůzky neodmítal. Připustil ale také, že už dříve kázal džihádistům ve výcvikových táborech v Afghánistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám