Hlavní obsah

Zaútočíme v Sýrii, nebo taky ne. Nevyzpytatelný Trump mlží ohledně možného útoku

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ohledně vojenské odvety Spojených států za údajný chemický útok syrských vládních vojsk ve městě Dúmá mlží. Na Twitteru uvedl, že americký úder může přijít brzy, ale i později.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Nikdy jsem neřekl, kdy k útoku Sýrii dojde. Může to být velmi brzo, nebo taky ne!” oznámil Trump. Poukázal také na to, že USA za vedení jeho administrativy „učinily ohromnou práci”, když vytlačily Islámský stát. „Kde je vaše 'Děkujeme ti, Ameriko'?” vzkázal Trump na Twitteru.

Ještě ve středu přitom Trump Rusko, které hrozí sestřelením amerických raket, varoval, aby se připravilo na krásné nové rakety z USA.  „Rusko slibuje, že sestřelí jakoukoli raketu vypálenou na Sýrii. Tak se, Rusko, připrav, protože přiletí, budou krásné, nové a sofistikované. Nemělo by ses paktovat s plynovým zabijáckým zvířetem,” napsal Trump na Twitteru. Zvířetem již v předchozích dnech nazval syrského prezidenta Bašára Asada. [celá zpráva]

Na možný rozkaz k útoku se chystají také Britové a Francouzi. Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek přímou účast ve zvažované vojenské intervenci v Sýrii odmítla. O vojenské akci podle ní ještě není rozhodnuto.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli vyostřené situaci v Sýrii vyrazila z Virgínie flotila amerických válečných lodí včetně německé fregatyVideo: Reuters

Jaké jsou možné cíle?

Západní státy oznámily, že se zaměří na syrskou infrastrukturu, v níž by mohly být ukryty výrobny chemických zbraní. Ukázaly také na několik syrských leteckých základen, které mohou být zásobeny chemickými zbraněmi a využívány k chemickým útokům.

Je mezi nimi i základna Šajrát poblíž města Homs. Loni za chemický útok na Chán Šajchún odpálily americké vojenské lodě ve Středozemním moři na základnu 59 řízených střel. Poškodily letovou dráhu a hangáry, odkud podle USA startovaly syrské stroje s chemickými bombami. Škody byly ale rychle odstraněny.

Ohrožena je i základna T-4

Dalším potenciálním terčem je pobočka syrského centra pro vědecký výzkum a studium u Misjáfu u přímořského Tartúsu. USA a Izrael podezírají tento subjekt z podílu na vývoji plynu sarin. Izraelská armáda v minulosti na areál zaútočila.

Podle americké analytičky Jennifer Cafarellové z organizace Study of War by dalším možným cílem mohlo být vojenské letiště Dumajr, asi 40 kilometrů od syrské metropole Damašku. Z něho byl s nejvyšší pravděpodobností veden údajný chemický útok z minulé soboty.

Bombardována by mohla být i letecká základna T-4 v centrální provincii Homs, která byla už zasažena v pondělí leteckým útokem připsaným Izraeli. Sídlí v ní syrské a íránské síly oddíly. [celá zpráva]

Rusko očekává, že od Pentagonu dostane koordináty cílů případného úderu v Sýrii, aby byla vyloučena i teoretická možnost ruských ztrát. Napsal to ve čtvrtek ruský list Kommersant.

Erdogan je hluboce znepokojený

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes telefonicky hovořil o nejnovějším vývoji krize kolem Sýrie s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a pak i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Následně vyjádřil znepokojení.

"Nikdo nemá právo vtáhnout středomoří a syrská území do ohniska jeho politických a vojenských rozbrojů," citovala kancelář Erdogana. Turecký premiér Binali Yildirim ve středu přirovnal rusko-americký spor k pouliční rvačce dvou fracků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám