Hlavní obsah

Zahradník porazil v San Francisku koncern. Dostal miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porota v americkém San Francisku přisoudila v pátek po čtyřtýdenním procesu odškodné 289 miliónů dolarů (6,5 miliardy korun) Dewayneu Johnsonovi (46), bývalému školnímu zahradníkovi. Ten tvrdil, že konečné stadium rakoviny mu způsobil Roundup, přípravek na ničení plevele vyráběný agrochemickým gigantem Monsanto.

Foto: Josh Edelson, ČTK/AP

Dewayne Johnson u soudu v San Francisku.

Článek

Porotci se po třech dnech jednání shodli na tom, že společnost Monsanto nevarovala dostatečně před možnými riziky při používání Roundupu. Vyhověla požadavku poškozeného na náhradu škody částkou 39 miliónů dolarů a firmě vyměřila dalších 250 miliónů dolarů jako trestní postih.

Akcie německého konglomerátu Bayer, který je majitelem Monstanta, v pondělí klesly o více než deset procent na dvouletá minima. Bayer Monsanto koupil v červnu za 63 miliard dolarů (1,4 biliónu korun).

Firma se odvolá

Lékaři v roce 2014 Johnsonovi diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlin. „Případ by mohl spustit vlnu dalších procesů,“ poznamenala televize CNN. Monsanto souvislost mezi výrobkem a onemocněním odmítá a proti rozsudku se odvolá.

Foto: Mike Blake, Reuters

Herbicid Roundup v obchodě v Kalifornii

„Chceme vyjádřit soucit panu Johnsonovi i jeho rodině,“ sdělila firma. „Dnešní verdikt nic nemění na faktu, že 800 vědeckých studií a závěry americké Agentury na ochranu životního prostředí (EPA), národních zdravotnických úřadů a dalších regulačních úřadů po celém světě potvrzují, že glyfosát v tomto přípravku nevyvolává rakovinu a nezpůsobil rakovinu ani panu Johnsonovi,“ pokračuje prohlášení.

Johnson je jedním ze stovek onkologických pacientů, kteří žalují Monsanto za své utrpení a za zatajení účinků herbicidu vyráběného od roku 1974.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám