Hlavní obsah

WikiLeaks poškodily USA, kongresman je chce zařadit mezi teroristy

Novinky,

Představitelé Spojených států tvrdě zkritizovali server WikiLeaks, že zveřejňuje depeše amerických diplomatů, kteří se v nich nelichotivě vyjadřují o svých protějšcích. Navíc ze zveřejněných materiálů vyplývá, že EU hraje druhé housle a USA mají větší zájem o východ než o tradiční spojence. Jeden republikánský kongresman už navrhl, aby WikiLeaks zařadili na seznam teroristických organizací.

Článek

Peter King, které je členem výboru Sněmovny reprezentantů pro vnitřní bezpečnost, řekl, že poslední zprávy „pana Assagne nejen záměrně poškozují národní zájmy ve válce proti terorismu, ale také podkopávají bezpečnost koaličních sil v Iráku a v Afghánistánu.“

I ministerstvo zahraničních věcí zveřejnění odsoudilo, že jde o „neodpovědné odkrytí citlivých oficiálních dokumentů“.

Austrálie oznámila, že se připojí k USA při případném soudním stíhání serveru. Australský ministr spravedlnosti Robert McClelland řekl, že pokud Američané zahájí soudní stíhání serveru, Austrálie se k nim připojí a poskytne jim všemožnou pomoc. Ministr také sdělil že vyzval policii, aby vyšetřila, zda zveřejnění dokumentů neporušuje nějaký australský zákon. Zakladatel WikiLeas Julian Assagne je Australan.

Barvité přívlastky a až příliš otevřená hodnocení politiků rozhodně na vřelosti vztahům nepřidaly. Největší problémy ale vyvolává depeše, že Evropské unie hraje vedlejsí roli.

V jedné z depeší stojí: „Spojené státy vidí svět jako konflikt mezi dvěma supervelmocemi. Evropské unie hraje vedlejší roli.“

Obama se totiž podle jednoho ze zdrojů „raději dívá na Východ než na Západ a nemá cit pro Evropu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám