Hlavní obsah

Washington potvrdil příjezd manželů Obamových do Prahy

WASHINGTON

Bílý dům v noci na pátek oficiálně potvrdil cestu amerického prezidenta Baracka Obamy do ČR. Obama se 4. a 5. dubna v Praze setká s představiteli České republiky a se šéfy států Evropské unie. Cílem schůzky má být budování silnějšího partnerství mezi USA a EU. Prezidenta bude doprovázet jeho manželka Michelle.

Článek

Obamovu cestu do Prahy na neformální summit EU-USA oznámil už téměř před týdnem český premiér Mirek Topolánek, jehož země nyní předsedá EU. Americká strana se ale dosud k chystané návštěvě Prahy nevyjadřovala. Její podrobnější program prohlášení Bílého domu neobsahuje.

Topolánek začátkem týdne bez dalších podrobností uvedl, že Obama v Praze přednese "evropský projev roku". Podle dosavadních informací z Prahy by se mělo uskutečnit také bilaterální jednání Obamy s Topolánkem a setkání prezidentů obou zemí.

Nejistý úmysl s radarem

Česká veřejnost i politická scéna očekávají, že Obama v Praze nastíní plány nové americké administrativy s výstavbou protiraketové obrany Spojených států, jejíž součástí by měl být i radar v Brdech a základna s deseti obrannými raketami v Polsku. Američtí a čeští politici v nedávných dnech naznačili, že pokud by se podařilo přesvědčit Írán, aby odstoupil od svého kontroverzního jaderného programu, mohly by plány na evropské protiraketové základny USA doznat změn.

Tématy pražského summitu EU-USA mají být podle českého předsednictví světová finanční architektura, důsledky nynější finanční krize ve světě, problematika transatlantické bezpečnosti a vojenské spolupráce, další zahraničněpolitické otázky, energetika a klima.

Reklama

Související články

Obama přijede 4. dubna do Prahy

Prezident USA Barack Obama přijal pozvání českého předsednictví EU a 4. dubna by měl přijet do Prahy. Právu to neoficiálně naznačily diplomatické zdroje. Obama...

Třicet Obamových lidí jednalo na Hradě

Česká a americká strana už konzultují detaily dubnové návštěvy prezidenta Baracka Obamy v Praze. V neděli kvůli ní na Pražském hradě jednaly na tři desítky...

Výběr článků

Načítám