Hlavní obsah

Vypadá jako velice šťastná dívka, jízlivě okomentoval Trump Thunbergovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Pondělní emotivní vystoupení šestnáctileté švédské ekologické aktivistky Grety Thunbergové na klimatické konferenci OSN významní politici zkritizovali. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona rozděluje společnost. Premiér Andrej Babiš sice projev označil za zajímavý, ale vadil mu její tón. Donald Trump byl jízlivý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukradli jste mi dětství, vyčinila Greta Thunbergová světovým vůdcůmVideo: Reuters

 
Článek

Greta Thunbergová svými radikálními postoji rozděluje společnosti, prohlásil v úterý v rozhovoru pro stanici Europe 1 Macron: „Velice radikální postoje staví společnosti proti sobě.” Dodal, že mobilizace mládeže proti klimatické změně je sice potřebná, ale její úsilí by mělo být zaměřeno na ty země, „které se snaží věci blokovat”.

Thunbergová ovšem kritizovala právě Paříž za údajnou nečinnost a podala kvůli tomu v pondělí stížnost k Výboru OSN pro práva dítěte. Thunbergová a další mladí lidé z dvanácti zemí v této stížnosti kromě Francie kritizují také Argentinu, Turecko, Německo a Brazílii.

„A já nemám pocit, že by francouzská nebo německá vláda něco blokovaly,” uvedl Macron a hájil postup Francie, která zavírá uhelné elektrárny a podniká další kroky na ochranu životního prostředí.

Trumpův komentář

Americký prezident Donald Trump pak na Twitteru sdílel video s projevem Thunbergové, v němž mladá Švédka mluví o utrpení a umírání lidí. Napsal pod něj sarkastický komentář: „Vypadá jako velice šťastná dívka, která se těší na jasnou a nádhernou budoucnost. To rád vidím.” Podle komentátorů se Thunbergové vysmál.

Tweet šéfa Bílého domu vyvolal mnoho kritických poznámek uživatelů internetu, za tři hodiny od zveřejnění měl 16 000 reakcí. „Donald Trump se pustil do nevinné mladé ženy, to je naprosto nechutné,” uvedl jeden z pisatelů. Někteří lidé ve svých příspěvcích ale Trumpa naopak podpořili a psali například, že mladé ženě trpící Aspergerovým syndromem někdo „vymyl mozek”.

BBC a NDTV si zase povšimla kyselého obličeje Thunbergové ve chvíli, kdy Trump nečekaně dorazil na klimatický summit v době, kdy mluvil indický prezident Nárendra Módí. Ústa se jí stáhla.

Babiše zaskočil tón projevu 

Český premiér Andrej Babiš projev šestnáctileté Švédky, která politikům vyčinila, označil za zajímavý, ale zaskočil ho její tón. „Bylo to zajímavé, samozřejmě. Byl jsem trochu překvapený tím tónem. Myslím si, že bychom se neměli strašit tím, že přijde nějaká apokalypsa a že vymřeme, když se nestaráme o klimatickou změnu,” řekl českým novinářům v New Yorku Babiš.

Dodal, že Česká republika se o klimatické změny stará a že jiné státy, ač v pondělí na summitu na rozdíl od Česka hovořily, naopak slova v činy neuvádí.

Švédka mimo jiné řekla politikům: „Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství.” [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám