Hlavní obsah

VIDEO: McCain přijal nominaci na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINNEAPOLIS

Arizonský senátor John McCain přijal na celonárodním sjezdu republikánů v Minneapolisu kandidaturu na úřad prezidenta Spojených států. O úřad se 72letý McCain střetne v listopadových prezidentských volbách s kandidátem demokratů Barackem Obamou a pokud zvítězí, stane se nejstarším prezidentem v historii USA, který vstoupí do Bílého domu v prvním volebním období.

Článek

McCain v projevu na závěr čtyřdenního nominačním sjezdu strany, jehož program byl zpočátku vážně narušen hrozbou hurikánu Gustav, především vyzdvihl své zkušenosti s oběma hlavními stranami v zemi. Zdůraznil, že mnohokrát v minulosti pracoval se členy obou stran na řešení problémů země.

Kandidát demokratů Barack Obama tuto zkušenost postrádá, prohlásil McCain. Vůči Obamovi se sice vyjádřil v obecné rovině smířlivě a ocenil výsledky, kterých dosáhl, zároveň však zdůraznil "velké rozdíly" mezi oběma kandidáty. Narozdíl od středečního projevu Sarah Palinové se McCain nepouštěl do přímého napadání Obamy.

Opakovaně vyzýval všechny Američany, aby spolupracovali ve prospěch své země a ukončili neustálé mezistranické spory. Několikrát zopakoval jedno z ústředních hesel své kampaně - země na prvním místě. I ojedinělých protestů mezi přítomnými využil k výzvě k jednotě: "Američané, přestaňte na sebe křičet," řekl.

"Konec s myšlením na sebe "

Zároveň slovy "změna přichází" varoval washingtonský establishment, že hodlá výrazně změnit dosavadní politické poměry ve Washingtonu. Přestože sám k politické scéně hlavního města více než 20 let patří, varoval "washingtonský dav", že pokud ve volbách zvítězí, "bude konec s velkými výdaji, nicneděláním a s myšlením v první řadě na sebe a teprve pak na zemi".

Komentátoři hned v prvních reakcích usoudili, že důrazem na změnu se McCain snaží vyrazit Obamovi z ruky jeden z jeho hlavních trumfů, kterým je rovněž volání po zásadní změně dosavadní vládní politiky, a předejít argumentaci, že případné vítězství McCaina bude znamenat pokračování politiky nynějšího prezidenta George Bushe.

Přestože ho v minulosti často kritizoval, v úvodu projevu se ostentativně k Bushovi přihlásil a ocenil zejména jeho boj proti terorismu a poděkoval mu za vedení země po útocích z 11. září. Byla to však také jediná zmínka o současném prezidentovi v celém proslovu. Podle komentátorů se pokouší o obtížné spojení - zároveň se od Bushe distancovat ("povýšili jsme v naší politice někdy moc nad zásady") a současně neztratit jeho stoupence.

Vietnam jako prubířský kámen vztahu k vlasti

Podle očekávání připomněl McCain i svou několikaletou zkušenost ze zajetí ve vietnamské válce, která ho podle jeho slov teprve přivedla k tomu, aby se do své vlasti opravdu zamiloval. Na tuto zkušenost poukazovali obsáhle všichni jeho předřečníci.

Poměrně stručné byly McCainovy poznámky k ekonomice a zahraniční politice. Přiznal, že mnoho řadových Američanů nyní prožívá obtížné časy, a ujišťoval, že je v těchto zlých dobách neopustí. Slíbil "snížit daně, kde to jen půjde", a tím vytvořit nová pracovní místa a obvinil Obamu, že chce dělat pravý opak. Zdůraznil, že se zaměří na energetickou nezávislost USA na zemích Blízkého východu a zasadí se o "více ropných vrtů, více jaderných elektráren, ekologické využívání uhlí a podporu alternativních energií".

Kromě připomínky, že byl pro zvýšení počtu amerických vojáků v Iráku i v době, kdy to nebyl převažující názor, zmínil se McCain o zahraniční politice jen jednou: kritizoval Rusko za vojenskou operaci v Gruzii, ale zároveň se vyslovil pro dobré vztahy s Moskvou a proti návratu studené války.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám