Hlavní obsah

Většina vojáků bude z Iráku do roka doma, slíbil Obama

Novinky, aš, NBC, ABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident Barack Obama v neděli potvrdil, že většina amerických vojáků bude do roka z Iráku doma. V rozhovoru pro televizi NBC poskytnutém před finále Superpoháru v americkém fotbale, které vyhráli oceláři z Pittsburghu, se ale především zaměřil na ekonomiku.

Foto: Jim Bourg , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Na otázku, zda se "značný" počet jednotek vrátí z Iráku včas na příští ročník Super Bowl, odpověděl Obama: "Ano."

K otázce války v zemi ještě dodal: "V Iráku se konají důležité volby bez výraznějšího násilí, takže jsme v pozici, abychom začali Iráčanům předávat více odpovědnosti, a to nejsou dobré zprávy jen pro jednotky v poli, ale i pro jejich rodiny, které nesou enormní zátěž.“ Zdůraznil přitom, že se o problému bavil s nejvyššími veliteli.

V Iráku v současné době působí 140 000 amerických mužů a žen.

Výrok není neočekávaný, Obama už během své volební kampaně slíbil stažení všech amerických vojáků z Iráku do 16 měsíců.

Obama se míní soustředit na válku v Afghánistánu, plánuje změnit a zvýšit počet amerických vojáků v zemi z 36 000 na více než 60 000. Američtí vojáci by měli bojovat a spojenci z NATO se soustředit na obnovu země.

Ekonomika dělá Obamovi starosti

Americký prezident v rozhovoru nijak netajil, že ekonomická situace je vážná: "Myslím si, že budeme v těžkostech ještě několik měsíců. Bude trvat několik měsíců než zastavíme propad a pak ještě o něco déle, než se zase rozběhne.“

Podle něj ale zlepšení přinese stimulační balíček, kdy do ekonomiky nalije dalších více než 800 miliard dolarů. "Jakmile se Kongres pohne dopředu se stimulačním balíčkem, budeme moci realizovat náš plán,“ tvrdí americký prezident. Balíček podle něj zahrnuje i regulaci finančního sektoru. Zdůraznil snahu o posílení trhu půjček, aby zase plynuly do firem a k jednotlivcům, kteří budou moci opět začít investovat.

Dodal, že už administrativa začala vytvářet nová místa.

Obama zdůraznil i význam podpory republikánů pro přijetí plánu. "Republikáni mají některé dobré nápady a já bych se chtěl ubezpečit, že tyto nápady budou zahrnuty.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám