Hlavní obsah

Vesmírná loď Starliner se vrátila na Zemi

Aktualizováno

Návratová kabina kosmické lodi Starliner od společnosti Boeing se ve čtvrtek 0:49 SELČ vrátila na Zemi, dosedla na základnu White Sands v Novém Mexiku. Na palubě modulu, který uskutečnil zkušební let a později by měl sloužit jako „taxi“ pro astronauty, byla jen figurína. Podle představitelů amerického vesmírného úřadu NASA byl let „mimořádně úspěšný“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vesmírná loď Boeing Starliner se vrátila na ZemiVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AP byla cesta z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), ke které se loď připojila minulý týden, rychlá. Po zhruba čtyřech hodinách – k odpojení od ISS došlo podle plánu ve středu ve 20:36 SELČ – Starliner přistál v areálu americké armády ve státě Nové Mexiko za použití tří padáků a šesti airbagů.

Čtveřice astronautů se vrátila z ISS. Loď přistála v Mexickém zálivu

Věda a školy

Při cestě do vesmíru i zpět na Zemi loď převážela několik stovek kilo zásob a materiálu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr z přistávání kapsule.

Pro Starliner se jednalo o druhý zkušební let. Ten první v roce 2019 selhal a loď se musela vrátit předčasně na Zemi.

Velký úspěch i přes určité problémy

Steve Stich, který má v NASA na starost programy soukromých dopravců, označil zkušební let Starlineru za „mimořádně úspěšný“. Podle něj splnil všechny cíle.

Testovací let poskytl americké vesmírné agentuře a Boeingu velké množství dat, která budou užitečná pro spuštění prvního zkušebního letu s lidskou posádkou.

Foto: Bill Ingalls, ČTK/AP

Modul po dosednutí na základně v Novém Mexiku.

Ani tak se ale Boeingu nevyhnuly při letu na ISS problémy. Krátce po startu selhaly u Starlineru dva z jeho 12 motorů a firma rovněž uvedla, že monitoruje nečekané chování systému kontroly teploty. Teplota modulu ale zůstala stabilní.

Úspěch pro Boeing. Loď Starliner měla opět potíže, přesto se k ISS připojila

Věda a školy

Boeing doufá, že se po firmě SpaceX miliardáře Elona Muska stane druhým vesmírným přepravcem a „taxi“ pro astronauty. To by si přála i NASA, která se chce zcela zbavit závislosti na Rusku při cestách na orbitální stanici.

První let kosmické lodi s lidskou posádkou chce Boeing uskutečnit do konce tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám