Hlavní obsah

Venezuelská opozice ztrácí podporu, oslabuje ji korupční skandál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó, jemuž se začátkem roku podařilo sjednotit opozici a vyvolat v zemi masové protivládní protesty, ztrácí podporu. Podle některých analytiků už nemá velké šance ukončit vládu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Juan Guaidó

Článek

Podle posledního průzkumu soukromé společnosti Datanálisis klesla Guaidóovi od února podpora ze 60 procent na listopadových 42 procent. Před pár dny se navíc objevily zprávy o možné korupci několika opozičních poslanců.

Skandál se má týkat desítky poslanců, včetně dvou z Guaidóovy strany, o nichž v neděli investigativní portál Armando.info napsal, že lobbovali u kolumbijské prokuratury a u amerického ministerstva financí za kolumbijského podnikatele Carlose Lizcana, podezřelého z korupce v souvislosti s venezuelským státním programem potravin na příděl.

Konec jednoty?

Tento skandál může podle venezuelské politoložky Luz Mely Reyesové dále oslabit Guiadóovu pozici a ještě více rozklížit opozici. Ta se začala rozpadat v létě, když selhaly rozhovory se zástupci Madurovy vlády.

„Přišel konec éry harmonie a jednoty,” komentoval současnou situaci ve venezuelské opozici místní analytik Dimitris Pantoulas.

I Emilio Graterón z vedení Guaidóovy strany Vůle lidu přiznal, že nejnovější skandál může opozici rozklížit, současně ale podle agentury Reuters řekl:  „Juan Guaidó zůstává nesporným lídrem opozice.”

Socialismus ve Venezuele: Ekonomika padá, ceny vzrostly o 4700 procent

Ekonomika

Guaidó se v lednu za americké podpory prohlásil za prozatímního prezidenta a opozicí ovládaný parlament ho ve funkci potvrdil, když poslanci odmítli nový Madurův mandát, protože podle opozice i EU a řady zemí regionu vzešel z nesvobodných voleb. Za dočasnou hlavu země Guaidóa uznalo přes 50 států v čele s USA a včetně ČR, jenže Rusko, Čína anebo Turecko, které poskytují zemi podporu, dál stojí za Madurem.

Korupce se vyšetří

Guaidó na skandál desítky poslanců v úterý reagoval prohlášením, že parlament, jehož je předsedou, ustaví komisi k vyšetření této kauzy. Zdůraznil, že režim Nicoláse Madura a jeho předchůdce Huga Cháveze „za 20 let nevyšetřoval žádný korupční skandál” svých členů.

„Žádám Venezuelany, aby viděli ten radikální rozdíl mezi kroky naší prozatímní vlády, která okamžitě nařizuje vyšetřování, a 'diktaturou',” uvedl Guaidó.

Ztráta podpory nespokojených obyvatel

Podporu Guaidó ztrácí také v ulicích, kam se mu minulý měsíc nepodařilo dostat větší počty lidí na protivládní protesty. Důvodem je podle analytiků frustrace z toho, že změna režimu stále nepřichází, i to, že lidé v této krizí sužované zemi mají existenční starosti.

„Mým každodenním pochodem je cesta pro vodu a plyn. Nemůžu ztrácet čas jinými záležitostmi,” citoval minulý měsíc dřívější účastnici protestů server BBC Mundo. „Pochody v ulicích jsme ničeho nedosáhli, jen jsme riskovali, že nás zmlátí nebo zatknou,” připomněla perzekuce Madurova režimu.

Ani politoložka Reyesová už nevěří v to, v co věřila před deseti měsíci. „Mnozí si tehdy mysleli, že pád Madurovy vlády je nevyhnutelný... Ti skeptičtější, včetně mě, ho očekávali v řádu týdnů,” řekla Reyesová deníku The Washington Post. „Nyní se zdá, že nejenže Maduro zůstane u moci, ale že Guaidó navíc ztrácí podporu,” dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám