Hlavní obsah

Váš prezident byl vystaven hroznému utrpení. Trump byl po zproštění obvinění útočný

Washington
Aktualizováno

Americký prezident si den poté, co nebyl odvolán z funkce, stěžoval na zkorumpované a nečestné lidi, kteří jeho i jeho rodinu a zemi vystavili hroznému utrpění. Řekl to při ranní modlitbě ve Washingtonu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump hovoří na 68. Národní snídani s modlitbou.

Článek

„Jak každý ví, moje rodina, naše skvělá země a váš prezident byli vystaveni hroznému utrpení od velmi neupřímných a zkorumpovaných lidí,“ řekl Trump na každoroční Národní snídani s modlitbou ve Washingtonu, která se konala už po osmašedesáté.

Mluvil z pódia, kde se k němu přidali šéfové kongresu včetně demokratické předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, která vedla proces impeachmentu proti němu.

Naschvály Trumpa a šéfky Sněmovny: Nepodal jí ruku a ona mu roztrhala projev

Amerika

„Udělali všechno možné, aby nás zničili, a velmi silně tím poškodili náš národ,“ řekl Trump, který triumfálně držel výtisky dvou novin s titulky Očištěn.

Jeho vzkaz působil vedle vyjádření ostatních jako prásknutí bičem. Hlavní mluvčí, harvardský profesor Arthur Brooks mluvil o krizi způsobené opovržením a o polarizací národa a naléhal na všechny aby „milovali své nepřátele“.

Trump impeachment ustál

Amerika

„Já nevím, jestli s vámi souhlasím,“ reagoval na jeho slova Trump. „Nemám rád lidi, kteří užívají své víry k obhájení toho, o čem vědí, že je to špatné,“ dodal se zřejmou narážkou na utažského senátora Mitta Romneyho, který byl jako jediný republikán pro odvolání Trumpa kvůli zneužití pravomoci. „Nemám rád ani lidi, kteří říkají 'Modlím se za vás', když víte, že to tak není,“ dodal s narážkou na Pelosiovou. Ta loni uvedla, že se za prezidenta modlí.

Pelosiová označila Trumpovy poznámky na nábožensky naladěném setkání za nevhodné. Prohlásila, že nehledě na to, co si prezident myslí, se za něj skutečně modlí. Důvodem je podle ní to, že prezident významně „sešel z cesty” určené americkými hodnotami a ústavou.

Republikánský senátor Mitt Romney bude hlasovat pro odvolání Trumpa

Amerika

V Trumpově vyjádření jinak zazněly obvyklé předvolební řeči o posilování ekonomiky. To Pelosiová odsoudila, protože se to nehodilo na událost určenou k modlitbám a rozjímání.

Vztahy Pelosiové a Trumpa jsou kvůli impeachmentu na bodu mrazu. Prezident předsedkyni při svém projevu v Kongresu z úterý na středu nepotřásl rukou, ona zase na oplátku před kamerami roztrhala kopii textu jeho proslovu. Ani ve čtvrtek se nepozdravili a prezident se při jejím vystoupení kabonil a odvracel se.

Trump se k impeachmentu vyjádřil až ve čtvrtek, ve středu zveřejnil jen krátké tweety o úspěchu trumpismu a o vítězství země nad impeachmentovou fámou. Nezmiňoval ho ani ve svém úterním projev o stavu Unie.

Spojené státy jsou nejsilnější v historii, prohlásil Trump v Kongresu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám