Hlavní obsah

V USA jsou i afghánské dětské nevěsty. Aby unikly Tálibánu, zoufalé rodiny je provdaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezi evakuovanými z Afghánistánu se ve Spojených státech vyskytují také dětské nevěsty, upozornila ve zprávě americká pohraniční stráž. Zoufalé rodiny se mladé dívky snažily v rychlosti provdat, aby mohly uniknout Tálibánu, který se v Afghánistánu ujal vlády.

Foto: Profimedia.cz

Deportace Afghánců z Kábulu

Článek

„Americké úřady řeší zprávy, podle kterých přicestovali do USA při zběsilé evakuaci z Afghánistánu starší muži společně s mladými dívkami, o kterých tvrdili, že jsou jejich nevěsty, nebo byly sexuálně obtěžovány,“ citoval server Yahoo News z uniklé zprávy.

Dívky už na přechodné stanici v Abú Zabí úředníkům sdělily, že byly znásilňovány staršími muži, které byly donuceny vzít si za muže, aby tak mohly uniknout z Afghánistánu.

Tyto údajné dětské nevěsty byly převezeny na základnu Fort McCoy ve Wisconsinu, kde mají afghánští uprchlíci skončit po důkladném prověření.

Vstřícný krok Tálibánu. Povolil odlet dvou stovek Američanů a cizinců z Kábulu

Blízký a Střední východ

„Realitou je, že proces jejich prověřování stojí za houby a je minimální,“ řekl Yahoo jeden z úředníků obeznámených se zprávou. „Takže tady máme 60letého muže, který tvrdí, že 12letá dívka po jeho boku je jeho manželkou,“ dodal.

USA z Kábulu přivezly přibližně 124 tisíc lidí, povětšinou Afghánce, kteří ve své domovině byli v ohrožení života ze strany tálibů.

Mluvčí Bílého domu Jena Psakiová na denním brífinku ujišťovala 1. září občany, že všichni Afghánci mířící do Spojených států byli důkladně prověřeni.

Podle zprávy zveřejněné serverem Yahoo News se ale jedná o „nemalý počet“ manželství, která USA považují za nelegální.

Poslední žid z Afghánistánu nakonec raději uprchl

Zahraniční

„Jde o to, že si nemůžeme být jisti, jestli je úmyslem tyto dívky zachránit, nebo zda sem nebyly přivedeny za hanebnějšími účely,“ dodal úředník, na kterého se server odkazuje.

Za předchozí afghánské vlády bylo legální vstoupit do manželství ve věku 16 let. Jak se ale ve zprávě uvádí, dětské svatby i tak byly v zemi poměrně běžné.

V textu se dále píše, že takto uzavřená manželství svědčí o naprostém zoufalství, které jsou rodiny ochotny učinit, aby svým blízkým pomohly při útěku před Tálibánem.

Změna směrnic

Agentura AP již minulý týden uvedla, že do Spojených států přicestovalo několik dětských nevěst a přijímací personál ve Fort McCoy neví, jak s těmito případy naložit.

Americké ministerstvo zdravotnictví tak vydalo novou směrnici, na jejímž základě zůstávají tyto děti s člověkem, se kterým přicestovaly, a nemusí se jednat o jejich rodiče.

Blinken je v Kataru, vyjednává záchranu dalších Američanů a spolupracovníků

Zahraniční

Tato směrnice byla speciálně upravena pro zachráněné z Kábulu a oproti předchozímu postupu se liší.

Dříve platilo, že děti, kteří do USA přicestují bez rodičů, byť v doprovodu strýce, tety či dalších příbuzných, skončí v detenčním zařízení a pobývají zde tak dlouho, dokud se jejich příbuzní neprověří a neoznačí za důvěryhodné.

Dětí, které z Kábulu přijely bez doprovodu, je podle informací CNN relativně málo. Jednalo se o zhruba stovku, většina z nich se ale s ostatními členy rodiny po krátké době znovu setkala.

Reklama

Výběr článků

Načítám