Hlavní obsah

V souvislosti se znásilněním desetileté dívky v USA zatkli muže

Policie v americkém Ohiu zatkla 27letého Gershona Fuentese, kterého podezírá ze znásilnění desetileté dívky. O zatčení ve středu informoval list The Columbus Dispatch. Příběh dívky před několika dny obletěl svět. Muž byl již obviněn a stanul před soudem. Informace přišla po pochybnostech o tom, zda se předchozí zprávy o potratu mladé oběti, které vycházely z vyjádření gynekoložky, zakládaly na pravdě.

Foto: Sarah Silbiger, Reuters

Demonstrace za právo na potrat

Článek

Mediální kauzu rozpoutal text listu Indianapolis Star z 1. července, z něhož vyplývalo, že jistá desetiletá dívka z Ohia byla nucena po znásilnění vyhledat potrat v sousední Indianě, neboť v jejím domovském státě už to neumožňoval nově aktivovaný zákaz interrupcí. Zprávu rychle přebírala celoamerická i zahraniční média, včetně některých českých webů. Minulý týden na ni dokonce při vystoupení v Bílém domě upozornil prezident Joe Biden.

Příběh ovšem vyvolal jisté pochybnosti, především kvůli tomu, že se jej v následujících dnech nedařilo nezávisle potvrdit. Původní zpráva se zakládala na vyjádření gynekoložky Caitlan Bernardové, která uvedla, že se k ní oběť znásilnění dostala poté, co se na ni kvůli potratu obrátil lékař z Ohia. Bernardová už pak další podrobnosti k případu neposkytla, zatímco republikánský generální prokurátor Ohia Dave Yost její verzi zpochybnil v televizním rozhovoru.

Desetiletá dívka po znásilnění otěhotněla, potrat jí úřady zatrhly

Amerika

Středeční soudní jednání ovšem dřívější informace o znásilnění a ukončení těhotenství potvrdilo. Detektiv Jeffrey Huhn na něm podle The Columbus Dispatch řekl, že oběť podstoupila potrat v Indianapolisu. Doplnil, že probíhá porovnávání vzorků DNA z potratové kliniky a těch od obviněného Fuentese a sourozenců dívky.

Strážci zákona se údajně o jejím těhotenství dozvěděli přes okresní pobočku úřadu pro ochranu dětí, na který se 22. června obrátila dívčina matka. Zatčený, který měl bydliště v Columbusu, se podle policie přiznal, že desetiletou oběť nejméně dvakrát znásilnil. Soudkyně Cynthia Ebnerová jej poslala do vazby a stanovila kauci ve výši dvou milionů dolarů (přes 48 milionů korun).

„Tohle potvrzuje, že ten případ existuje,“ napsala na Twitteru reportérka The Columbus Dispatch v reakci na předchozí pochybnosti. Také uvedla, že byla na středečním soudním jednání jediným zástupcem médií, přestože případ vyvolal enormní zájem.

Většina Američanů ztratila v Nejvyšší soud důvěru

Zahraniční

Kauza dokládá dramatické dopady, které má napříč Spojenými státy nedávné rozhodnutí nejvyššího soudu eliminovat téměř po 50 letech právo na přerušení těhotenství zhruba do 24. týdne. Nařčení ze šíření „fake news“ v souvislosti s případem z Ohia zaznívala především z tábora Republikánské strany, která se interrupce dlouhodobě snaží omezovat a přelomový verdikt prezentuje jako „vítězství pro život“.

Generální prokurátor Yost, který předtím kritizoval Indianapolis Star za jeho článek, na středeční vývoj reagoval stručným prohlášením: „Máme velkou radost, kdykoli z ulic zmizí někdo, kdo znásilňuje děti.“

Reklama

Výběr článků

Načítám