Hlavní obsah

Desetiletá dívka po znásilnění otěhotněla, potrat jí úřady zatrhly

Chaos v právní legislativě jednotlivých amerických států a přeplněné kliniky tam, kde se mohou potraty ještě provádět. Taková je současná situace poté, co nejvyšší soud USA zrušil ženám právo na interrupci, popisuje situaci server Cinncinati.com. Například desetiletá dívka z Ohia po znásilnění otěhotněla a úřady jí zamítly potrat.

Foto: Sarah Silbiger, Reuters

Demonstrace za právo na potrat

Článek

V pondělí, tři dny poté, co nejvyšší soud USA vydal své průlomové rozhodnutí, měla doktorka Caitlin Bernardová, gynekoložka z Indianapolis, telefonát od kolegy, který řeší případy zneužívání dětí v Ohiu. Lékař měl v ordinaci desetiletou dívenku, která byla znásilněna a otěhotněla. V jiném stavu byla přesně šest týdnů a tři dny. Stát Ohio přitom zakázal provést interrupci poté, co uplynulo šest týdnů.

V Indianě se zatím nic nezměnilo a interrupce se provádějí. Jednání o této otázce je naplánováno na 25. července. Dívka tedy byla okamžitě převezena do Indiany k doktorce Bernardové.

Většina Američanů ztratila v Nejvyšší soud důvěru

Zahraniční

Zdravotnická zařízení v Indianě, kde se provádějí potraty, jsou zaplavena žádostmi o provedení potratu ženami z Kentucky a Ohia. „Neumím si představit, že během pár dnů se může něco podobného stát i u nás a my nebudeme smět provést interrupci,“ uvedla doktorka Bernardová.

Na Twitteru se mezitím lidé rozčilují nad případem znásilněné dívky. „Desetiletá dívka je znásilněna. Stát ji nutí, aby dítě porodila a brala to jako ‚příležitost‘. Tohle není Írán. To není hypotetické. Stalo se to dnes v Ohiu,“ komentoval situaci Gavi Begtrup, demokratický kandidát na guvernéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám