Hlavní obsah

V pozůstalosti se našla fotografie Abrahama Lincolna krátce před smrtí

– NEW YORK
Novinky, Tomáš Reiner

Ve Spojených státech byla odhalena možná poslední fotografie šestnáctého prezidenta USA Abrahama Lincolna. Fotografie z pozůstalosti generála Ulyssese S. Granta zachycuje podle uznávaného sběratele memorabilií Lincolna před Bílým domem krátce předtím, než byl v roce 1865 zastřelen ve Washingtonu v divadle.

Článek

Grantův praprapravnuk Ulysses S. Grant VI. z Missouri si snímek prohlížel mnohokrát, ale pozastavil se nad ním teprve počátkem letošního roku. „Pomyslel jsem si, že by to mohl být Bílý dům a pak jsem začal porovnávat výšku lidí na fotce. Jednoznačně dominuje muž uprostřed," řekl. Abraham Lincoln byl se svými více než 190 centimetry vůbec nejvyšším americkým prezidentem. 

Grant zavolal známému sběrateli a odborníkovi Keyovi Morganovi, který vlastní nejvíce Lincolnových osobních předmětů včetně fotografií. Na jeho radu fotku z alba vyňal a na její zadní straně nalezl pečeť fotografa Henryho F. Warrena s popisem „Lincoln před Bílým domem“. Fotografie je datovaná 1865.

Podle Morgana, který se odvolává na Lincolnovy tajemníky Johna Haye a Johna Nicolaye, pořídil Warren poslední fotografie prezidenta 6. března 1865, dva dny po jeho druhé inauguraci a pět týdnů před jeho smrtí.

Fotografie je jednou ze 130 dochovaných snímků Abrahama Lincolna. Je výjimečná i tím, že nebyla aranžovaná. Stejně jako jiné snímky prodal Grant Morganovi podle stanice CNN i tento.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám