Hlavní obsah

V Los Angeles už nepřevážejí do nemocnic lidi s malou šancí na přežití a šetří kyslíkem

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

V Los Angeles nařídili posádkám sanitek, aby nepřevážely do nemocnic lidi, u nichž se po kolapsu nepodařilo na místě obnovit srdeční činnost, uvedla stanice CNN s odvoláním na regule záchranky. Důvodem je snaha zachovat zásoby kyslíku a mít ještě volná lůžka pro nakažené koronavirem, které lze zachránit.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Pacient s covidem-19 v losangeleské nemocnici v Mission Hills

Článek

Pokud lidé po kolapsu z jakéhokoli důvodu nedýchají a nemají hmatný pulz, má se provádět resuscitace po dobu nejméně dvaceti minut, uvádí v interním nařízení záchranka v Los Angeles. Jestliže se během této doby pacienta podaří stabilizovat, převeze se do nemocnice. Pokud se obnovit tep nepodaří, už nebude převážen do nemocnice. Nevozí se tam ani těla lidí, kteří jsou označeni za mrtvé na místě zásahu.

Šetří se také kyslíkem. Dává se jen lidem, kteří mají hladinu nasycení krve kyslíkem pod 90 procent, s tím, že tato hranice je dostatečná pro zásobování orgánů. Běžná hladina činí 95 až 98 procent. Pocit dušnosti a nemožnosti se nadechnout se ovšem projevuje i při hodnotách nad 90 procent, v takovém případě se však nyní v Los Angeles kyslík nedává. A i osobám s nižší hladinou se má dávat jen minimální dávka, plyne z nařízení ze 4. ledna.

Kalifornie pod tlakem

V Los Angeles a nedalekém údolí San Joaquin je zdravotnický systém pod velkým tlakem kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem a zdravotníci jsou nuceni šetřit kyslíkem, kterého se nedostává. Už minulý měsíc došlo k situaci, že byla všechna lůžka na jednotkách intenzivní péče obsazena a žádné nebylo volné. Do nemocnic přitom proudí další a další lidé s covidem-19.

V oblasti už také na konci prosince odmítli převézt do nemocnice lidi, kteří nebyli ve vážném nebo kritickém stavu, uvedl list Los Angeles Times. V okrese Los Angeles už provádějí třídění pacientů a ti, kteří nejsou „dost nemocní, aby potřebovali nemocniční péči, jsou popouštěni domů,“ přiznal kalifornský ministr zdravotnictví Mark Ghaly a dodal, že „když přišli do nemocnice, mohlo se stát, že se jim nedostalo pozornosti, jakou mohli očekávat“.

V Los Angeles bylo v pondělí hospitalizováno 7544 lidí a zůstávalo jen 17 volných lůžek na JIP pro dospělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám