Hlavní obsah

Uznám případnou porážku? To ještě nevím, překvapil Trump v poslední debatě

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas
Aktualizováno

Zřejmě největší překvapení třetí a poslední předvolební debaty Hillary Clintonové a Donalda Trumpa přišlo v úplném závěru. Když přišla řeč na to, zda by Donald Trump po prezidentských volbách uznal případnou porážku, odpověděl magnát, že ještě neví. Tím šokoval nejen svou rivalku, ale i americká média. Bleskový výzkum agentury YouGov následně naznačil, že debatu vyhrála Clintonová.

Nechám vás v napětí, uvedl Trump v televizní debatě na otázku, zda uzná výsledky volebVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Řeknu to, až to přijde. Zatím vás ponechám v napětí, zda výsledky voleb přijmu," prohlásil. Jeho demokratická rivalka na to reagovala tvrzením, že Trump při každé porážce obviňuje soupeře z podvodů a dodala, že je jeho slovy zděšena.

V předchozí v pořadí druhé předvolební debatě přitom oba kandidáti svorně prohlásili, že pokud budou v prezidentské volbě poraženi, uznají to.

Třetí debata začala věcnou diskuzí. Po klidném začátku zaútočil jako první Trump. K tématu imigrace a zdi, kterou by rád postavil na hranicích s Mexikem, řekl, že to byla Clintonová, kdo myšlenku postavení zdi už v roce 2006 podporoval. Clintonová přešla do protiútoku, když začala hovořit o tom, že Trumpa podporují ruské tajné služby.

Trump hovoří o tom, zda by uznal svou porážku.

„Já nechci rozdělovat rodiny, já nechci posílat rodiče pryč od jejich dětí. Nechci nikoho deportovat. Tahle myšlenka neodpovídá tomu, jací jsme,“ tvrdila nejprve Clintonová. Připomněla, že ve Spojených státech žije 11 miliónů ilegálních přistěhovalců a ti mají 4 milióny dětí, které jsou americkými občany. Všechny tyto děti by se podle Clintonové v případě deportací ocitly v USA bez rodičů.

Foto: Pool, Reuters

Donald Trump a Hillary Clintonová během předvolební kampaně v Las Vegas.

„Hillary Clintonová chtěla tu zeď, ona za ni bojovala ještě v roce 2006. Ale ona nikdy žádný svůj plán nezrealizuje, takže ta zeď nebyla postavena,” reagoval Trump.

„Já jsem skutečně hlasovala pro vyšší bezpečnost našich hranic. Pro tu zeď. Jsou místa, kde to bylo vhodné,“ přiznala Clintonová. Hájila se tím, že nechtěla stavět zeď všude a že na rozdíl od Trumpa nepokládá všechny imigranty za kriminálníky či násilníky.

Vykopneme je pryč

„Pokud nemáme hranice, nemáme žádnou zemi. Hillary chce rozdat amnestie (imigrantům). Chce otevřít hranice. Já chci postavit zeď. Chci dostat všechny ty mafiány pryč. Vůbec největší problém je heroin, který otravuje naši mládež. Tady jsou opravdu špatní lidé a až postavíme zeď, rozhodneme, co s nimi. Vykopneme je pryč,“ útočil dál Trump.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Donald Trump během poslední předvolební debaty v Las Vegas.

Využíváte Putina, zaútočila Clintonová

S druhým výrazným výpadem ve třetí prezidentské debatě přišla Hillary Clintonová. Obvinila Trumpa, že těží ze špionáže hackerů ruských zpravodajských služeb, kteří cíleně předávají informace organizaci WikiLeaks a ovlivňují tím prezidentské volby.

„Tohle přichází z nejvyšších pater ruské vlády, zjevně od prezidenta Putina. Sedmnáct z našich zpravodajských agentur potvrdilo, že to bylo s cílem ovlivnit naše prezidentské volby. Myslím, že nejdůležitější otázkou tohoto večera je, jestli Donald Trump jasně řekne, že nebude přijímat pomoc Putina v těchto volbách. Že odmítá ruskou špionáž, kterou v minulosti sám otevřeně podporoval,“ řekla Clintonová.

„Vy jste podporoval špionáž, vy jste vyzýval ke špionáži našich lidí,“ dodala ještě s tím, že je Trump ochoten dělat cokoliv, co bude Putin chtít, třeba i rozštěpit NATO, výměnou za pomoc a podporu.

„Ona nemá ráda Putina, protože je chytřejší a pokaždé jí dokázal přechytračit. V Sýrii, úplně všude,“ přešel do protiútoku Trump, načež si oba kandidáti poprvé začali skákat do řeči.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Hillary Clintonová během diskuze v Las Vegas.

Vykonstruovaná obvinění

O nekalém ovlivňování prezidentské kampaně mluvil i Donald Trump. Nařkl volební štáb Clintonové, že jeho nedávná obvinění ze sexuálního obtěžování vykonstruoval. Clintonová ale trvá na tom, že magnát ženy skutečně napadl.

„Já jsem se neomluvil ani svojí ženě, která tady sedí. Protože jsem nic takového neudělal. Já ty ženy vůbec neznám. Všechno je to falešné. Jsou to lži. Nikdo nemá větší úctu k ženám než já. Nikdo,“ prohlásil Trump a pokusil se změnit téma. Hovořil o aféře s e-maily.

„Ona vymazala 33 tisíc e-mailů, což byl trestný čin. Ona lhala stokrát. Lidem, Kongresu, FBI... a může kandidovat na prezidentku Spojených států. O tom bychom tady měli mluvit,“ řekl.

Demokratická kandidátka ale Trumpa změnit téma nenechala. „Pokaždé, když Donalda zatlačíte do kouta, tak popře veškerou svou odpovědnost. My víme, co těm ženám dělal. A také útočil na handicapovaného reportéra,“ nenechala se Clintonová. Debata skončila tak, jak začala. Bez podání rukou.

Anketa

Kdo by měl vyhrát prezidentskou volbu v USA?
Hillary Clintonová
45,2 %
Donald Trump
54,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7471 čtenářů.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám