Hlavní obsah

Už o tom nemluvme, kdo tu zeď zaplatí, naléhal Trump na mexického prezidenta

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump před svým zvolením Američanům sliboval, že hranici s Mexikem zazdí a Mexiko to celé zaplatí. To, že taková představa má své úskalí si zjevně uvědomoval nejpozději týden po svém zvolení, když si telefonoval se svým mexickým protějškem Enriquem Peñou Nietem. Jak ukázal přepis rozhovoru zveřejněný ve čtvrtek listem The Washington Post, Trump mexického prezidenta prosil, aby veřejně nemluvil o tom, že Mexiko za zeď platit nebude.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Mexika a USA Enrique Peña Nieto a Donald Trump

Článek

Trump si s Nietem telefonoval 27. ledna. Hovořili o svém předchozím setkání v předešlém roce ještě před volbami a zprvu hovořili hlavně o vzájemném obchodě a celních tarifech.

Řeč na zeď stočil Trump. „Jediné, o co požádám, se týká zdi,“ řekl Nietovi a dodal, že zeď představuje politický problém pro oba.

„Moji lidé volají, že zeď zaplatí Mexiko, a vaši lidé zřejmě říkají něco podobného, jen trochu jinak. Faktem ale je, že jsme oba trochu v politické kaši, protože já to tak musím mít, že Mexiko zaplatí za zeď, musím. Mluvím o tom dva roky..., protože Mexiko se obohatilo na hlouposti zástupců amerického obchodu. (Mexičané) nás poráží v obchodě, poráží nás na hranici a zabíjí nás drogami,“ tvrdil Trump bez okolků svému mexickému protějšku.

Následně sice Nieta ubezpečil, že za to podle jeho názoru on nemůže, ale doporučil by toto: „Když povedeme dialog, tak tu zeď vyřešíme”.

„Budou nám oběma říkat: ‘Kdo tu zeď zaplatí, pane prezidente?’. A my bychom jim oba měli říkat: ‘To vyřešíme’. Takhle to nějak půjde, namísto toho, abyste říkal: ‘My platit nebudeme‘, a já říkal, že my platit nebudeme,” vysvětloval dále Trump a pohrozil, že v opačném případě přeruší styky.

„Protože když budete říkat, že Mexiko za zeď nezaplatí, tak se už s vámi, hoši, scházet nechci, protože s tím nemohu být,“ varoval Trump.

Nechal to na zeťovi

Nakonec se oba prezidenti domluvili, že budou pokračovat v dohodách prostřednictvím mexického ministra zahraničí Luise Videgaraye a Trumpova zetě a poradce Jareda Kushnera.

Trumpova administrativa pak v březnu zveřejnila technické náležitosti, které by měla splňovat chystaná zeď na hranici, která je už z velké části oplocená. Bariéra by měla být impozantní svou výškou nejméně pěti, ideálně devíti metrů, hezká na pohled a měla by být chráněná před šplháním či podkopáním. Rozpočet by se měl vejít do 2,6 miliardy USD (65,5 miliardy korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám