Hlavní obsah

USA zmírní sankce uvalené na Kubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy oznámily, že zmírní sankce vůči Kubě, které na tento karibský ostrov uvalil bývalý americký prezident Donald Trump. Administrativa současného šéfa Bílého domu Joea Bidena chce zmírnit omezení pro cestování a posílání peněz ze strany kubánských emigrantů příbuzným na ostrově, informovala stanice BBC. Zrychlí se také vyřizování amerických víz pro Kubánce.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jeden z představitelů Bidenovy vlády stanici CBS News řekl, že bude zpřístupněno více charterových a komerčních letů do Havany, rozšíří se konzulární služby USA na ostrově a budou obnoveny programy pro slučování rodin.

Uvolnění sankcí bude například znamenat zrušení limitu pro rodinné remitence, tedy posílání peněz rodinám na ostrově.

Migranti dříve nesměli příbuzným na Kubu posílat více než 1000 dolarů (přes 23 600 korun) za tři měsíce, uvedla BBC.

USA uvalily sankce na vedení Gazprombank

Ekonomika

Zpráva o zmírnění sankcí bude znamenat úlevu pro tisíce Kubánců, kteří zoufale touží vidět své rodiny na Floridě a dalších místech USA, podotkla BBC.

Změna v politice Spojených států vůči Kubě přicházejí po revizi, kterou americké úřady zahájily po sérii rozsáhlých protestů na ostrově v červenci loňského roku, poznamenala agentura AP.

Podle agentury Reuters jde o nejvýznamnější změny v přístupu Washingtonu vůči Havaně od chvíle, co se loni v lednu prezidentského úřadu ujal demokrat Joe Biden.

Kubánský ministr zahraničních věcí Bruno Rodríguez oznámení přivítal, rozhodnutí Washingtonu podle něj znamená „malý krok správným směrem“.

Británie a USA uvalily sankce na několik balkánských činitelů

Zahraniční

Zároveň však prohlásil, že současné kroky americké vlády „nemění embargo“ platné od roku 1962.

Trump bránil oteplování vztahů

Republikánský prezident Trump před několika lety přerušil oteplování americko-kubánských vztahů zahájené jeho demokratickým předchůdcem Barackem Obamou a vůči Havaně zavedl řadu sankcí kvůli zatýkání disidentů a omezování svobody slova a demokracie tamní vládou.

Koncem září 2017 Spojené státy stáhly téměř veškerý personál ze své ambasády v Havaně poté, co si někteří američtí diplomaté stěžovali na zdravotní potíže.

Kuba je zpět na americkém seznamu zemí podporujících terorismus

Zahraniční

Trumpova administrativa omezila vyřizování víz, převody peněz a zpřísnila pravidla pro občany USA, kteří chtějí cestovat na Kubu z jiného důvodu než za rodinou, připomněla BBC.

Američtí představitelé však nevyjmou nikoho ze seznamu, na kterém se nachází společnosti spojené s komunistickou vládou v Havaně, s nimiž mají občané USA zakázáno obchodovat.

Hospodářské sankce vůči Kubě Washington zavedl už v roce 1960 poté, co tam revoluce svrhla proamerického diktátora Fulgencia Batistu a nová kubánská vláda mimo jiné znárodnila i majetek zahraničních firem.

V lednu 1961 přerušily USA s Kubou diplomatické styky, které obnovil až prezident Obama.

Nad velvyslanectvím v Havaně zavlála americká vlajka

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám