Hlavní obsah

USA mají plán útoku na Severní Koreu

Washington

Americká armáda připravuje vojenský zákrok proti Severní Koreji pro případ, že politické i ekonomické sankce selžou a Spojené státy budou muset bránit sebe a své spojence. Na schůzce s jihokorejskými armádními představiteli a prezidentem Mun Če-inem to v pondělí prohlásil šéf amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Napětí mezi Pchjongjangem a Washingtonem se v posledních dnech zvýšilo kvůli obavám, že KLDR je schopná umístit jadernou hlavici do rakety, která může zasáhnout Spojené státy. Obě země si tak vyhrožují vojenskými zásahy. Severní Korea minulý týden oznámila, že vypracuje plán útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Náčelník amerického generálního štábu Joseph Dunford

Jaderný program KLDR podle Dunforda představuje nebezpečí pro celé mezinárodní společenství. „(Dunford) ujistil, že americké jednotky jsou v plném rozsahu připraveny bránit naše spojence a Spojené státy,” řekl v pondělí agentuře AP mluvčí americké armády Darryn James.

Prezident Mun přitom v pondělí ve vlastním samostatném prohlášení vyzval k mírovému řešení jaderné situace KLDR a uvolnění napětí na Korejském poloostrově.

Trump hovoří o válce už dlouho

Americký prezident Donald Trump se nechal slyšet, že nikdy nedopustí, aby si Severokorejci opatřili jadernou zbraň. Nyní, když vyšlo najevo, že už KLDR jadernou zbraň má, nebo je velmi blízko tomu, aby ji získala, Trump neustále vyostřuje svou rétoriku. Minulý týden se například nechal slyšet, že pokud Pchjongjang neupustí od svých hrozeb, pocítí „ohnivou odvetu”. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám