Hlavní obsah

USA chtěly kromě Sulejmáního zabít i velitele Kuds v Jemenu, napsal The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda se v den útoku na šéfa elitních íránských jednotek Kuds Kásima Sulejmáního neúspěšně pokusila o atentát na klíčového velitele Kuds v Jemenu. Napsal to v pátek list The Washington Post s odvoláním na informace nejmenovaných amerických činitelů. Velitele Abdarrezu Šahláího, který řídí síly Kuds v Jemenu a financuje je, se podle amerického listu zabít nepodařilo.

Foto: Profimedia.cz

Dron MQ-1 Predator americké armády

Článek

Neúspěšná operace může naznačovat, že vláda prezidenta Donalda Trumpa operací proti Sulejmánímu nesledovala jen cíl odvrátit nové útoky na Američany, jak Washington tvrdí, ale chtěla zasáhnout celé vedení íránských revolučních gard, uvedl americký list.

Útok proti Šahláímu je stále přísně tajný, američtí činitelé odmítají o operaci hovořit kromě přiznání, že se nezdařila, píše se v článku není tedy známo, zda šlo o útok dronu, nebo pozemní akci.

I když některá média psala, že Šahláí je po smrti, američtí představitelé to popřeli.

Íránu na větší odvetu za generála chybějí peníze, píší v Izraeli

Blízký a Střední východ

Koordinovaná akce

Pentagon monitoroval průběh obou útoků a chystal se o nich informovat zároveň, pokud by byly úspěšné. Útoky na Sulejmáního a Šahláího byly naplánovány současně, ale jemenská akce nebyla kvůli nezdaru oznámena. To neznamená, že se nemůže v budoucnu opakovat, řekly listu The Washington Post jeho zdroje.

Šahláího považuje americká vláda za zvlášť silného protivníka. V prosinci nabídlo americké ministerstvo zahraničí za informace o jeho osobě a spolupracovnících 15 milionů dolarů (340 milionů korun).

Důvod nezdaru není znám

Podle amerických činitelů je Abdarrezá Šahláí, který se narodil kolem roku 1957, spojen s útoky proti americkým vojákům v Iráku, jmenovitě s akcí z roku 2007, při níž bojovníci milicí podporovaných Íránem unesli a zabili pět amerických vojáků v iráckém městě Karbalá.

Proč se operace proti Šahláímu nezdařila, není podle washingtonského listu jasné. Ministerstvo zahraničí ani Bílý dům nechtějí záležitost komentovat.

V Iráku zatýkají kvůli atentátu na Sulejmáního

Irácké úřady zatkly tři zaměstnance mezinárodního letiště v Bagdádu. Jsou podezřelí, že Američanům prozradili informace o pohybu íránského generála Kásema Solejmáního, jehož 3. ledna po příletu ze Sýrie do Bagdádu zabily rakety vypálené z amerického dronu. Americká televize CNN oznámila, že tři zaměstnanci letiště byli zatčeni ve čtvrtek pozdě večer. Všichni tři zadržení jsou občany Iráku.

Podle původních zpráv se v Iráku prováděly dlouhé výslechy zaměstnanců letiště a podobně se pátralo po zdroji informací o Solejmáním v Damašku.

Vyšetřovatelé mají podezření, že Američané získali zprávy od členů širší skupiny.

EU: Koalice proti teroru musí pokračovat

Zástupci členských zemí Evropské unie se dohodli, že činnost mezinárodní protiteroristické koalice v Iráku musí pokračovat přes napjatou situaci v oblasti. Evropská unie chce také udržet při životě jadernou dohodu s Íránem, který by se měl vrátit k jejímu dodržování.

Podle šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella se na tom shodli unijní ministři zahraničí na dnešním mimořádném jednání k situaci na Blízkém východě. Borrell zdůraznil, že smlouva o íránském jaderném programu z roku 2015 má klíčový význam pro bezpečnost Evropy. Ministři se podle něj v pátek nebavili o možnosti využití mechanismu, který by v rámci dohody umožnil uvalit na Írán nové sankce.

Ministři také vyzvali k ukončení násilí v oblasti a shodli se, že EU by měla posílit svou podporu obnovy Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám