Hlavní obsah

Úřady v USA ruší Trumpovo pravidlo nulové tolerance k migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo spravedlnosti ruší nařízení z dob vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa, které zavedlo „nulovou toleranci“ vůči migrantům přecházejícím hranici mezi Mexikem a Spojenými státy ilegálně. Toto pravidlo vedlo k rozdělení tisíců rodin, napsala agentura AP.

Foto: Gripas Yuri, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Úřadující ministr spravedlnosti Monty Wilkinson v nových instrukcích pro federální prokurátory uvedl, že ministerstvo se vrací ke své dřívější praxi, kdy se případy posuzovaly individuálně.

Politika „nulové tolerance“ znamenala, že každý dospělý člověk chycený při ilegálním přechodu hranice měl kvůli tomu být trestně stíhaný. Děti nemohou být vězněny se svými příbuznými, a tak byly rodiny rozdělovány a děti byly posílány do zařízení spravovaných ministerstvem zdravotnictví. Takový osud potkal více než 5500 nezletilých, uvádí agentura AP.

V roce 2018 bylo rozdělování zastaveno, ale i pak pokračovalo v menším rozsahu. Rodiče některých z těchto dětí americké úřady mezitím deportovaly a ozývají se hlasy, že administrativa nového prezidenta Joea Bidena by měla umožnit opětovné sloučení rodin. Zrušení pravidla „nulové tolerance“ bude mít vliv hlavně na rozhodování o případech svobodných bezdětných mužů, kteří do USA vstoupili ilegálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám