Hlavní obsah

Protesty v USA: Tisíce zatčených včetně dcery starosty New Yorku. Požár u Bílého domu

Washington

Vlna protestů proti policejní brutalitě, kterou spustila smrt černocha George Floyda během zásahu, pokračovala ve Spojených státech už šestý den po sobě. Z mnoha míst jsou hlášeny střety s policií, rabování a zapalování aut. V okolí Bílého domu zapálili demonstranti několik ohňů a policie zasáhla proti protestujícím slzným plynem, uvedla televize CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

„Žádný mír bez spravedlnosti,“ skandovali demonstranti před Bílým domem a začali zapalovat ohně. Epicentrem nepokojů je park náměstí Lafayette Square ležícího vedle sídla amerických prezidentů. V plamenech se ocitl i kostel na severní straně náměstí.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Demonstrace probíhají také před Bílým domem.

Nedělní washingtonské shromáždění bylo z počátku pokojné, s příchodem noci ale rostlo napětí mezi demonstranty a policisty a přibývalo výtržností. Místní úřady předtím vyhlásily noční zákaz vycházení platný mezi 23:00 (pondělí 05:00 SELČ) a šestou hodinou ranní.

Hromotluk Floyd a policista, který ho zatýkal, byli v minulosti kolegové

Amerika

Krátce před začátkem nočního zákazu vycházení v centru Washingtonu vypukly střety s policií, která použila slzný plyn. Podle zpravodaje deníku The Guardian začali strážci zákona přítomné rozhánět, když v jejich řadách přistálo několik petard. „Policie odpověděla několika salvami slzného plynu a rychlým výpadem proti protestujícím. Lidé se rozprchli a v přilehlých ulicích byly zapáleny ohně,“ napsal.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Lidé demonstrují i v ulicích poblíž Bílého domu.

Televize CNN uvedla, že americký prezident Donald Trump strávil v pátek kvůli protestům u Bílého domu asi hodinu v tajném bunkru pod sídlem úřadu. Prezident se k situaci vyjadřoval zatím jen na Twitteru, kde dával najevo podporu tvrdému postupu vůči demonstrantům.

Policisté od začátku nepokojů zatkli už 4100 lidí včetně dcery newyorského starosty Chiary de Blasiové, která byla v neděli ve skupině lidí, kteří neuposlechli výzvu policistů o uzavření ulice. Ještě tentýž den ale byla de Blasiová propuštěna.

Demonstrace zasáhly celý New York, policisté vjeli autem do davu

Amerika

Zákaz vycházení zavedlo nejméně 40 měst. Arizonský guvernér Doug Ducey dokonce vydal noční zákaz vycházení na celý týden až do 8. června. Nejméně 15 z 50 států USA a hlavní město Washington mobilizovaly Národní gardu, informovala CNN. Národní garda je součástí americké rezervy ozbrojených sil a lze ji požádat o pomoc ve výjimečných situacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám