Hlavní obsah

Trumpův případný úder v Sýrii se odkládá, vláda se poradí s Kongresem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký ministr obrany James Mattis při čtvrtečním slyšení v Kongresu řekl, že USA se chtějí ohledně Sýrie vyhnout eskalaci. Kongresmanům slíbil, že s nimi bude vláda před případným útokem na Sýrii ještě mluvit. Zvažovaný úder má být odplatou za údajné použití chemických zbraní syrskými vládními vojsky ve městě Dúmá.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Šéf Bílého domu ještě ve čtvrtek tvrdil, že úder může přijít kdykoliv.

„Nikdy jsem neřekl, kdy k útoku na Sýrii dojde. Může to být velmi brzo, nebo taky ne!” oznámil Trump.

Poukázal také na to, že USA za vedení jeho administrativy „učinily ohromnou práci”, když vytlačily Islámský stát. „Kde je vaše 'Děkujeme ti, Ameriko'?” vzkázal Trump na Twitteru.

Už ve středu Trump Rusko, které hrozí sestřelením amerických raket, varoval, aby se připravilo na krásné nové rakety z USA. „Rusko slibuje, že sestřelí jakoukoli raketu vypálenou na Sýrii. Tak se, Rusko, připrav, protože přiletí, budou krásné, nové a sofistikované. Nemělo by ses paktovat s plynovým zabijáckým zvířetem,” napsal Trump na Twitteru. Zvířetem již v předchozích dnech nazval syrského prezidenta Bašára Asada. [celá zpráva]

Zatímco povstalci a Američané hovoří o použití chemických zbraní, režim syrského prezidenta Bašára Asada i Rusové to popírají. Jasněji by mohlo být v následujících hodinách. Ještě ve čtvrtek by měli do Sýrie dorazit experti Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). V pátek by se pak měla do expertíz ve městě Dúmá zapojit další expertní skupina ze stejné organizace.

"Myslím, že v Sýrii to byl chemický útok," uvedl Mattis při slyšení v Kongresu. Washington podle něj chce, aby vyšetřovatelé na místě získali důkazy. To ale bude s postupujícím časem čím dál obtížnější, dodal ministr. 

Německo a Itálie se neúčastní

Na možný rozkaz k útoku se chystají Francouzi. Udeří ve shodě se Spojenými státy ve "vybranou chvíli", oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Zároveň prohlásil, že existují důkazy o tom, že chemický útok se skutečně stal a že byl použit přinejmenším chlór. [celá zpráva]

Připravena dát zelenou útoku na Sýrii je také Velká Británie, uvedla agentura BBC bez uvedení zdroje své informace.

Přímou účast ve zvažované vojenské intervenci v Sýrii rozhodně odmítla německá kancléřka Angela Merkelová a také Itálie, která by poskytla pouze logistickou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám