Hlavní obsah

Trumpův exporadce vyšetřovatelům za 11 hodin nic neřekl. Podle instrukcí z Bílého domu

Washington
Aktualizováno

Bývalý hlavní strategický poradce Bílého domu Steve Bannon při úterním neveřejném slyšení před kongresmany vyšetřujícími možné ruské vměšování do amerických voleb odmítl odpovědět na jakékoliv otázky týkající se jeho působení v aparátu prezidenta Donalda Trumpa. Podle televize NBC ho Bílý dům instruoval, aby nemluvil. Výbor to pobouřilo a snaží se Bannona donutit k výpovědi. Bannon se naopak na výslechu dohodl s vyšetřovatelem ruské kauzy v FBI Robertem Muellerem.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Steve Bannon v Kapitolu

Článek

Bannon dal ve středu najevo ochotu vypovídat o všem před vyšetřovatelem FBI Robertem Muellerem, který také zkoumá možné ruské vměšování do amerických voleb. Server Axios potvrdil starší spekulaci webu The Daily Beast, že mu bylo řečeno, aby s Muellerem spolupracoval. „Ano, může říci, co ksakru chce, na jakékoli téma si přeje,“ řekl Axiosu zdroj.

Bannon tak nebude muset na konci měsíce předstoupit před velkou porotu.

Šaráda v Kapitolu

Bývalý šéfredaktor ultrapravicového zpravodajského serveru Breitbart, který se po zvolení Donalda Trumpa stal hlavním strategickým poradcem prezidenta, než ho šéf Bílého domu v srpnu odvolal, strávil přes sněmovním výborem pro zpravodajské služby 11 hodin, nic však neřekl. Bílý dům potvrdil, že Bannona takto instruoval.

Podle demokratického poslance Adama Schiffa v úterý Bannon odmítl odpovídat na otázky po právní konzultaci s Bílým domem.

Bannon podle Reuters odmítl odpovídat i na dotazy ohledně doby, kdy ještě nebyl Trump prezidentem, a o kontaktech, které s Trumpem udržoval po svém odchodu z Bílého domu.

Když Bannon řekl, že je ochoten vypovídat ohledně svého působení, ale Trumpova administrativa mu dala pokyn, aby to nedělal, výbor navzdory jinak silným rozporům mezi demokraty a republikány hned vydal obsílku, která ho vyzvala ke spolupráci.

Bannonův advokát se spojil s Bílým domem

Když byla obsílka vydána, Bannonův advokát William Burks se radil s Bílým domem, který dál tvrdil, že by jeho klient neměl na dotazy odpovídat.

Adam Schiff označil za problematické, že Burks mohl o tématu jednat s představiteli, kteří jsou vyšetřováni v jiných kauzách týkajících se ruského vměšování. Stěžoval si také, že za takové situace nemá žádné vyšetřování cenu.

„Při všech kongresových vyšetřováních dotýkajících se Bílého domu se musí Kongres předem radit s Bílým domem, než se dostane k tajnému materiálu,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. „Při probíhajících vyšetřováních jsme plně spolupracovali a povzbuzovali výbory, aby s námi pracovaly, a Kongres dostal nutný materiál pro své legitimní zájmy,“ dodala.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Steve Bannon (vlevo) odchází od sněmovní komise v Kapitolu

Texaský republikán Mike Conway, který dohlíží na vyšetřování ruského vměšování, oznámil, že očekává další výslech Bannona po konzultacích s Bílým domem.

Republikán Tom Rooney řekl, že výbor respektuje práva, ale že si není jist, zda mohou být uplatněna jak na období přebírání moci, tak na činnost v Bílém domě.

Poslance výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb zajímaly události z období těsně po Trumpově inauguraci loni v lednu a z doby, kdy Bannon v Bílém domě sám působil.

Bannon je jednou z hlavních postav i v dalším vyšetřování ohledně ruského vměšování a kontaktů s Rusy, které provádí FBI pod vedením Roberta Muellera.

Reklama

Výběr článků

Načítám