Hlavní obsah

Trumpovu fanynku podezřívají, že chtěla notebook z Kapitolu poslat do Ruska

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V Pensylvánii zadrželi v pondělí v noci 22letou podporovatelku Donalda Trumpa Rilye June Williamsovou. Je obviněná z toho, že 6. ledna spolu s dalšími lidmi pronikla do budovy Kongresu. Kromě toho je ale spojována i se zmizením počítače předsedkyně Sněmovny, který chtěla prodat ruské tajné službě, což vyšetřuje FBI.

Foto: Fbi, Reuters

Zadržená podezřelá Riley June Williamsová

Článek

Williamsová byla zadržena poté, co se podle stanice CBS sama vydala do rukou policie. Ta ji obvinila, že vědomě bez souhlasu úřadů vstoupila a zůstávala v budově nebo na pozemku, kam je omezen vstup, a že vstup do prostor Kapitolu byl násilný a že se v budově nechovala spořádaně.

Mladá žena je jednou z více než 200 osob, které čelí podobným obviněním kvůli protestu z 6. ledna, kdy stovky příznivců končícího prezidenta Donalda Trumpa vtrhly do Kapitolu, kde kongresmani právě schvalovali výsledky prezidentských voleb potvrzujících vítězství demokrata Joea Bidena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Objevilo se nové video z rabování Trumpových příznivců v KapitoluVideo: THE NEW YORKER, Novinky/AP

V obvinění samotném nestojí nic o odcizení notebooku předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, který měla údajně chtít prodat ruské tajné službě. Americký Federální vyšetřovací úřad FBI však na to upozornil ve svých podkladech, které přeposlal soudci Robinu M. Meriweatherovi, aby mladou ženu vydal zatykač.

Američtí agenti zatkli muže, který chtěl v přímém přenosu popravit šéfku sněmovny Pelosiovou

Amerika

FBI se ozval přes internet svědek, bývalý partner Williamsové, který ji poznal na videu z Kapitolu, kde měla dirigovat dav v Kapitolu, aby se vydal nahoru po schodech, kde jsou kanceláře Pelosiové. Známí Williamsové mu také ukázali video, kde je zachycené, jak mladá žena bere ze stolu Pelosiové notebook nebo externí hard disk s tím, že chtěla toto zařízení poslat kamarádovi v Rusku, aby je prodal ruské tajné službě SVR. Podle svědka ale tento plán z neznámých důvodů nevyšel.

Podle zvláštního agenta FBI Jonathana Lunda se Williamsová objevila i v reportáži britské stanice ITV Storming Capitol: The Inside Story. Tam stojí pod schody a křičí: „Nahoru! Nahoru! Nahoru! a diriguje další útočníky, aby se vydali po schodišti, které vede ke kanceláři Pelosiové. Pohyb útočníků dirigovala podle fotek získaných FBI i v jiných místech Kapitolu, jako je Saturday Hall.

FBI vyšetřuje krádež notebooku Pelosiové, chtěli ho prý prodat Rusům

Amerika

Matka Williamsové na záběrech svou dceru poznala. Její otec vypověděl, že s ní jel na protesty autem, ale že na nich nezůstali spolu a že se na demonstraci setkala s jinými lidmi, které znala. Setkali se až po demonstraci před Kapitolem a otec ji odvezl domů do Harrisburgu.

Otázce osudu notebooku se agent už dále ve své zprávě nevěnoval.

Tajemník Pelosiové Drew Hammill dva dny po vpádu demonstrantů do Kapitolu uvedl, že z její kanceláře zmizel laptop, který se však používal pouze pro prezentaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám