Hlavní obsah

Trump vetoval rezoluci Kongresu omezující ho v akcích k Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump podle očekávání vetoval rezoluci Kongresu omezující jeho možnost nařídit vojenskou akci proti Íránu. Když republikánský prezident Trump veto oznamoval, uvedl, že „šlo o velmi ponižující rezoluci, která byla součástí strategie demokratů vyhrát volby 3. listopadu díky rozštěpení Republikánské strany“.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

Podle šéfa Bílého domu rezoluce dramaticky omezila možnosti prezidenta chránit Spojené státy, jejich spojence a jejich partnery. Text, který navrhli demokraté, v březnu schválila Sněmovna reprezentantů, v únoru Senát. V Senátu se proti prezidentovi kromě demokratů postavilo také osm členů Republikánské strany.

Rezoluce by Trumpa nutila konzultovat se zákonodárci případné budoucí vojenské akce namířené proti Íránu. Šlo o reakci na americký nálet bezpilotním letounem, který na začátku ledna v Bagdádu zabil mimo jiných prominentního íránského generála Kásema Sulejmáního.

Smrt jednoho z nejvýznamnějších představitelů režimu v Teheránu vyvolala odvetný raketový útok na irácké základny, na nichž byli i američtí vojáci, a také obavy z rozsáhlejšího regionálního konfliktu

Reklama

Výběr článků

Načítám