Hlavní obsah

Trump v ráži: Zavřete Bidenovy, zavřete všechny!

Právo, doh
Londýn

Když před čtyřmi lety volal Donald Trump po uvěznění volební soupeřky Hillary Clintonové, vyvolalo to velké pozdvižení. Nyní, kdy do dalších voleb zbývá jen o něco více než dva týdny, vytáhl obhajující republikánský šéf Bílého domu tuto kartu znovu. Nejen proti svému sokovi Josephu Bidenovi a jeho synovi Hunterovi, ale i dalším prominentním demokratům.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Trump promluvil z balkonu Bílého domu.

Článek

„Zavřete Bidenovy, zavřete Hillary,“ nechal se Trump unést skandujícím davem na mítinku v Georgii, kde zároveň podle listu USA Today tajemně řekl, že „možná bude muset odjet ze země“, pokud volby prohraje. [celá zpráva]

Bidenovi odpůrci dlouhodobě předhazují někdejšímu viceprezidentovi, že své funkce zneužil, aby na Ukrajině intervenoval ve prospěch potomka, který tam tehdy působil v energetickém koncernu Burisma. Nařčení, které Biden odmítá, nedávno opět rozvířil list New York Post údajnými novými důkazy. Jejich věrohodnost je ale nejistá.

Trump naletěl na satiru, že Twitter se vypnul, aby zabránil šíření negativních zpráv o Bidenovi

Amerika

Ohrožujete můj život, ohradila se guvernérka

Na ještě tenčí led se Trump pustil při sobotním vystoupení v Michiganu. Tam nepřímo vyzval k zavření tamní demokratické guvernérky Gretchen Whitmerové. Vyšetřovatelé FBI přitom tento měsíc oznámili, že zmařili plán skupiny, která hodlala Whitmerovou unést.

„Musíte přimět guvernérku, aby otevřela stát a hlavně školy,“ řekl Trump příznivcům kritizujícím protikoronavirová opatření. Když dav začal skandovat „Do vězení s ní!“, prezident si přisadil: „Do vězení se všemi!“ Poté dodal: „Doufám, že ji hezky brzy vypakujete.“

FBI: Šest mužů plánovalo únos demokratické guvernérky Michiganu

Amerika

Whitmerová reagovala rychle. „Tohle je přesně ta rétorika, která ohrožuje život můj, životy mojí rodiny a dalších vládních představitelů, zatímco se snažíme chránit životy našich spolu­občanů,“ tweetovala.

Trump i na nedělním mítinku kritizoval Bidena s tím, že by koronavirovou krizi nezvládl. „Uzavře zemi, odloží vakcínu a prodlouží pandemii,“ varoval. Michigan je jedním z klíčových států, kde se čeká těsný souboj mezi republikány a demokraty.

Covid neslábne

Řada voličů už hlasuje v před­stihu, do neděle odvolilo už 27 milionů Američanů.

Nákaza je mezitím ve většině států USA opět na vzestupu, v pátek úřady v celé zemi zaznamenaly více než 68 tisíc nových případů infekce za den, nejvyšší číslo od července. Největší nárůst sužuje státy středozápadu, kde zejména venkovské nemocnice hlásí přetížení. Dvouměsíční maximum ale hlásí mimo jiné také lidnatá Florida.

Trump chce před volbami uzavřít jadernou dohodu s Putinem

Volby USA

Nakaženi jsou také nejméně dva členové posádky letadlové lodi USS Theodore Roosevelt u pobřeží Kalifornie, letos v létě se už přitom infikovalo více než tisíc lidí ze 4800členné posádky tohoto plavidla. Jeden člověk tehdy zemřel, podotkl list Wall Street Journal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám