Hlavní obsah

Trump řekl Rusům, že vyhazovem šílence Comeyho uvolnil tlaky, píší americká média

Americký prezident Donald Trump minulý týden v rozhovoru s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem nazval právě propuštěného šéfa FBI Jamese Comeyho šílencem. Napsal to v pátek list The New York Times s odvoláním na osoby obeznámené se zápisem rozhovoru. Prezident prý řekl, že čelil kvůli Rusku velkému tlaku, který Comeyho odchodem zmizel.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v Bílém domě

Článek

Trump hovořil s Lavrovem a ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem ve středu, Comeyho propustil den předtím. "Právě jsem vyhodil šéfa FBI. Byl to blázen, opravdu šílenec. Kvůli Rusku jsem čelil velkému tlaku, to je teď pryč," citoval americký list ze zápisu, který mu tlumočil nejmenovaný úředník Bílého domu.

Informace amerického listu přichází v době, kdy Kongres a FBI zkoumají obvinění, že Rusko ovlivňovalo loňské americké prezidentské volby v Trumpův prospěch a udržovalo s jeho týmem kontakty. Prezident jakýkoli vliv Moskvy odmítá, vyšetřování označuje za "šaškárnu" a odmítá i tvrzení, že Comeyho jako šéfa FBI vyhodil právě proto, že vyšetřování vlivu Ruska řídil a hodlal rozšířit.

List cituje z poznámek úředníka

Newyorský list zdroj své informace neuvedl. Napsal jen, že dokument, z něhož cituje, obsahuje poznámky zaznamenané v Oválné pracovně Bílého domu, kde Trump ruskou delegaci přijal. Jako oficiální záznam rozhovoru pak koloval mezi úředníky a jeden z nich ho novinářům listu přečetl.

Deník The Washington Post dnes přinesl informaci, že vyšetřovatelé kauzy ruského vměšování a případné spolupráce Trumpova volebního týmu s Moskvou se zajímají o úředníka Bílého domu, který je blízký Trumpovi. Jméno vyšetřované osoby list neuvedl. S odvoláním na osoby seznámené s poměry v Bílém domě napsal, že šetření "se už dostává do nejvyšších vládních kruhů".

Na zprávy obou amerických listů stručně reagoval Bílý dům, který Comeyho obvinil z velikášství a politizování kauzy údajného ruského vlivu. Bývalý šéf FBI tím prý poškozuje společné diplomatické kroky s Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám