Hlavní obsah

Trump při projevu chválil Američany, že v 18. století dobyli letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump je známý tím, že historická data a fakta moc neřeší. To se ukázalo i v jeho projevu k čtvrtečním oslavám Dne nezávislosti. Chválil americkou armádu za to, že v 18. století převzala a dobyla letiště. Tehdy ale ještě letadla v USA nelétala.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump pronesl svůj projev k oslavám Dne nezávislosti zpoza stěny z neprůstřelného skla pokrytého kapkami deště.

Článek

Trump udělal hrubou chybu ve svém hodinovém projevu u příležitosti amerického Dne nezávislosti ve Washingtonu. Tvrdil, že americká armáda ve válce o nezávislost v roce 1775 „dobyla letiště“, přestože první letadlo se v USA vzneslo do vzduchu až v roce 1903. Upozornil na to britský list The Guardian.

„V červnu 1775 Kongres vytvořil sjednocenou armádu z revolučních sil utábořených kolem Bostonu a New Yorku. Naše armáda ovládala vzduch, vrazila do hradeb, dobyla letiště, udělala všechno, co musela udělat,“ prohlásil Trump.

První letadlo se ale v USA vzneslo až v roce 1903 díky bratrům Wrightovým. První let trval přesně 12 sekund.

Trump si popletl války 

V Trumpově řeči se podobných chyb objevilo více. V projevu si také popletl válku o nezávislost (1776-1783) s válkou s Brity v roce 1812. V kontextu války o nezávislost mluvil o bitvě u Fort McHenry, která se ale konala až v 19. století.

Mimo to Trump v proslovu řekl, že USA jsou nejsilnější v historii a že brzy přistanou na Marsu. Trump svůj projev pronesl zpoza stěny z neprůstřelného skla pokrytého kapkami deště. Americký prezident se stal terčem kritiky kvůli nákladnosti celé akce, která zahrnovala i vojenskou přehlídku.

Anketa

Zvolí podle vás Američané Donalda Trumpa prezidentem USA i na druhé funkční období?
Ano
62,5 %
Ne
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2050 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám