Hlavní obsah

Trump potvrdil průlomovou schůzku šéfa CIA s Kimem

Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu na Twitteru potvrdil dřívější informace listu The Washington Post o průlomové schůzce šéfa CIA Mikea Pompea se severokorejským lídrem Kim Čong-unem. Pompeo, kterého Trump nominoval na post ministra zahraničí, se s nejvyšším představitelem KLDR sešel v rámci příprav na chystaný americko-severokorejský summit.

Foto: Leah Millis, Reuters

Šéf CIA Mike Pompeo

Článek

„Mike Pompeo se minulý týden sešel s Kim Čong-unem. Schůzka proběhla hladce a byl navázán dobrý vztah. Detaily (chystaného) summitu jsou právě dolaďovány. Denuklearizace bude skvělou věcí pro svět, ale také pro Severní Koreu!“ napsal šéf Bílého domu.

Jedná se o první kontakt mezi KLDR a USA na nejvyšší úrovni od roku 2000, kdy se v Pchjongjangu sešla tehdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová s tehdejším severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem.

Schůzku domluvili Jihokorejci

Agentura Reuters uvedla, že Pompeovu návštěvu domluvili šéf jihokorejské rozvědky So Hun a jeho severokorejský protějšek Kim Jong-čchol. Cílem cesty podle zdroje agentury Reuters bylo zhodnotit, zda je vůdce KLDR připraven vést seriózní dialog s USA. Pompeo do Pchjongjangu letěl z americké základny Osan, která leží jižně od jihokorejské metropole Soulu.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje na obrazovce let rakety.

První americko-severokorejský summit na nejvyšší úrovni od konce korejské války v roce 1953 má být věnován otázce denuklearizace Korejského poloostrova, Pompeo ale při slyšení před Kongresem mírnil optimismus. Říkal, že se nedá očekávat průlom, ale že by se mohl vytvořit rámec pro dohodu o denuklearizaci, zmínila agentura AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám