Hlavní obsah

Washington Post: S Kimem se v KLDR setkal šéf CIA

– Washington • Aktualizováno

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo navštívil o Velikonocích Severní Koreu a setkal se tam s jejím vůdcem Kim Čong-unem. O tajné schůzce, která se uskutečnila v rámci příprav na chystaný americko-severokorejský summit, informoval list The Washington Post s odvoláním na dva anonymní zdroje obeznámené s Pompeovou cestou.

Foto: Leah Millis, Reuters

Šéf tajné služby CIA Mike Pompeo

Článek

Podle deníku vedl rozhovory v Severní Koreji ředitel CIA Pompeo, kterého prezident minulý měsíc nominoval na funkci ministra zahraničí USA. Pokud se zpráva o setkání potvrdí, jednalo by se o první kontakt mezi KLDR a USA na nejvyšší úrovni od roku 2000, kdy se v Pchjongjangu sešla tehdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová s tehdejším severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem.

Agentura Reuters uvedla, že Pompeovu návštěvu domluvili šéf jihokorejské rozvědky So Hun a jeho severokorejský protějšek Kim Jong-čchol. Cílem cesty podle zdroje agentury Reuters bylo zhodnotit, zda je vůdce KLDR připraven vést seriózní dialog s USA. Pompeo do Pchjongjangu letěl z americké základny Osan, která leží jižně od jihokorejské metropole Soulu.

První americko-severokorejský summit na nejvyšší úrovni od konce korejské války v roce 1953 má být věnován otázce denuklearizace Korejského poloostrova, Pompeo ale při slyšení před Kongresem mírnil optimismus. Říkal, že se nedá očekávat průlom, ale že by se mohl vytvořit rámec pro dohodu o denuklearizaci, zmínila agentura AP.

„Jsem optimistický v tom, že vláda Spojených států může nastavit adekvátní podmínky, takže prezident a severokorejský vůdce budou moci jednat a vytyčit kurs, abychom dosáhli výsledku, který nutně potřebují Amerika a celý svět,” uvedl Pompeo. 

Trump vyjádřil naději, že se jeho setkání s Kim Čong-unem uskuteční, připustil ale, že k němu nemusí nutně dojít. Jako místo jeho uspořádání podle Trumpa připadá v úvahu pět lokalit.

Bílý dům návštěvu nekomentoval

Zprávu listu The Washington Post o Pompeově cestě agenturám AP a Reuters potvrdili pod podmínkou anonymity dva vysocí američtí představitelé. Washington se k informaci zatím oficiálně nevyjádřil.

O tom, že USA a KLDR vedou jednání na vysoké úrovni, hovořil předtím i prezident Trump, když se v úterý ve svém floridském letovisku Mar-a-Lago setkal s japonským premiérem Šinzóem Abem. Trump řekl, že přímá jednání probíhají na „extrémně vysoké úrovni”.

Na otázku, zda je přímo on v kontaktu se severokorejským vůdcem, odpověděl, že ano. „Nechme to trochu níže než na nejvyšší úrovni,” řekl následně prezident. „Vedli jsme rozhovory na nejvyšší úrovni,” dodal.

„Prezident řekl, že administrativa vedla přímé rozhovory na nejvyšší úrovni, a dodal, že nebyly vedeny přímo jím,” vysvětlila později Trumpova slova zmateným novinářům mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

KLDR a USA neudržují diplomatické vztahy, američtí diplomaté ale čas od času Severní Koreu navštěvují. Není to přitom poprvé, kdy je jednání svěřeno představitelům amerických tajných služeb, podotkla agentura AP. V roce 2014 jedl do KLDR bývalý ředitel amerických tajných služeb James Clapper dojednat propuštění dvou amerických občanů Kennetha Baeho a Matthewa Millera, což se mu podařilo.

Do KLDR přijede i čínský prezident

Televize CNN uvedla, že Pchjongjang by měl v brzké době navštívit také čínský prezident Si Ťin-pching. S ním severokorejský vůdce Kim Čong-un jednal minulý měsíc během své nečekané návštěvy Číny. Byla to první Kimova zahraniční cesta od roku 2011, kdy se ujal moci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kim je ochoten vyjednávat s USA, oznámil Soul

Severokorejská delegace, která se v Jižní Koreji zúčastnila nedělního závěrečného ceremoniálu Zimních olympijských her, oznámila, že režim severokorejského...

Trump si klade podmínky pro schůzku s Kimem

Americký prezident Donald Trump se nesejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, pokud KLDR nepodnikne ověřitelné kroky směrem k denuklearizaci. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám