Hlavní obsah

Trump nabízí občanství 1,8 miliónu imigrantů výměnou za zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům zveřejnil plán udělit občanství 1,8 miliónu přistěhovalců, což je tedy výrazně více než 700 000 imigrantů, kteří přišli do USA a do podzimu je chránil před vyhoštěním program DACA. Udělá to ale výměnou za souhlas s vybudováním zdi na hranicích s Mexikem a omezením možnosti udělovat občanství příbuzným. Trump se snaží dosáhnout dohody do 8. února, kdy vládě dojdou finance.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

O návrhu přistěhovaleckého programu informoval ve čtvrtek poradce prezidenta Bílého domu před jednáním s demokraty o rozpočtu. Na světlo se dostal během jednání politického šéfa Bílého domu Stephena Millera a republikány v Kongresu. Miller označil plán za „dramatický ústupek“. Údajně zahrnuje priority demokratů i republikánů.

Plán nabízí šanci získat občanství 1,8 miliónu ilegálních imigrantů, a nejen zmíněným 700 000, kteří se dostali do USA jako nezletilí, chránil je program DACA a přezdívá se jim snílci. Občanství by mohli dostat za 10 až 12 let, pokud budou mít práci a nespáchají žádný zločin. V minulosti Trump vylučoval, aby by se těmto lidem občanství přiznávalo.

Plán počítá i s omezením takzvané řetězové migrace, jež spočívá v legálním stěhování rodinných příslušníků za cizinci, kteří mají povolení k trvalému pobytu v USA nebo získali americké občanství. Nově by za nimi směli přijet jen manželé či manželky a nezletilé děti. Zruší se také loterie na zelené karty, v nichž mohl pobyt vyhrát kdokoli.

Zeď za půl biliónu

Plán je ale podmíněn souhlasem s výstavbu zdi na hranicích Mexika. Na její výstavbu chce prezident po Kongresu z rozpočtu 25 miliard dolarů (téměř 512 miliard Kč).

Trump chce dosáhnout dohody o imigraci do 8. dubna, kdy vládě opět dojdou peníze. Rozpočet se doposud nepodařilo schválit, protože demokraté jej podmiňují obnovením platnosti programu DACA, který zrušil Trump loni v září, ale soud jeho verdikt pozastavil. Demokraté ale odmítají i stavbu zdi. Když Trump změnil názor na osud snílků, řekl, že doufá, že otázku zdi nepředloží demokraté při jednáních o rozpočtu.

Smíšená odezva

Plán přivítal podle BBC konzervativní republikán Tom Cotton: „Prezidentský návrh je velkorysý a humánní a současně odpovědný.“

Demokratický senátor Dick Durbin jej ale zkritizoval: „Snílci by neměli být rukojmími křižáckého tažení prezidenta Trumpa rozdělit rodiny a promrhat miliardy na neefektivní zdi.”

Další demokratický senátor Bob Menendez byl ještě tvrdší. „Tohle nazývají kompromisem? Návrh je kompromisem mezi ultrapravicí a alternativní pravicí. Považujte jej za mrtvý v době zrodu.“

Organizace mladých imigrantů United We Dream označila program za „vyděračskou nótu bílých rasistů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám