Hlavní obsah

Trump jednal s Macronem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký prezident Donald Trump se v pondělí večer na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku sešel se svým francouzským kolegou Emmanuelem Macronem. Tématy rozhovoru byly obchod, bezpečnost a terorismus.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) si podává ruku s americkým protějškem Donaldem Trumpem v New Yorku.

Článek

„Bylo pro mě velkou ctí přivítat zde v New Yorku tento večer prezidenta Francie Emmanuela Macrona,” napsal Trump na Twitteru v pondělí pozdě večer místního času (nad ránem SELČ).

Trump ještě před začátkem jednání řekl, že s Macronem ho pojí velmi dobré vztahy,  i když připustil občasný nesoulad. „Příležitostně ne tak dobré, ale v 99 procentech velmi dobré,” řekl šéf Bílého domu o vztazích s francouzským prezidentem. V této souvislosti připomněl státní večeři, kterou letos pro Macrona uspořádal, a večeři na Eiffelově věži, kterou naopak pro něj loni přichystal francouzský prezident.

Macron neuspěl se žádostí, aby Trump přehodnotil postup v Sýrii a nestahoval odtamtud své vojáky, aby nevypovídal dohodu s Íránem a neopouštěl klimatickou dohodu. [celá zpráva]

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na Twitteru napsal, že schůzka Trumpa s Macronem byla příležitostí prohloubit historický vztah mezi USA a Francií.

„Nadále společně pracujeme na zvládání celosvětových strategických výzev,” uvedl Pompeo.

Reklama

Výběr článků

Načítám