Hlavní obsah

Trump hrozí lidem, kteří by chtěli demonstrovat při jeho mítinku v Oklahomě

Washington

Americký prezident Donald Trump v pátek pohrozil blíže neupřesněným zákrokem vůči lidem, kteří by o víkendu přišli protestovat na jeho předvolební mítink v Tulse ve státě Oklahoma. Podle jeho týmu ale případné kroky nebudou namířeny proti pokojným demonstrantům. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

"Různí protestující, anarchisté, agitátoři, zloději nebo mizerové, co pojedete do Oklahomy, prosím pochopte, že s vámi nebudeme zacházet, jako byste byli v New Yorku, Seattlu nebo Minneapolisu. Bude to úplně jiné prostředí!," uvedl Trump na Twitteru.

Mluvčí Trumpovy kampaně Marc Lotter sdělil, že prezident hovořil o agitátorech a ne o pokojných demonstrantech. "Prezident podporuje pokojné protesty a lidi, kteří uplatňují svá práva plynoucí z prvního dodatku (ústavy)," uvedl Lotter v rozhovoru s MSNBC. "Pokud (v Tulse) uvidíme, co jsme viděli v jiných městech, kde propukly nepokoje, rabování, zapalování budov a fyzické násilí, tak to bude něco, čemu se postaví policie," dodal.

Sobotní mítink (v neděli nad ránem SELČ) bude Trumpova první velká předvolební akce poté, co je přerušil kvůli pandemii nemoci covid-19, a přichází v době už několik týdnů trvajících protestů proti rasismu a policejní brutalitě.

Trump chce mítink s 20 tisíci lidmi navzdory rekordnímu počtu nově nakažených

Amerika

Trump čelil ostré kritice kvůli tweetu, který zveřejnil po propuknutí protestů kvůli nedávnému úmrtí černocha George Floyda v Minneapolisu. Ten zemřel poté, co mu při zatýkání bělošský policista klečel přes osm minut na krku. "Když začne rabování, začne střelba," napsal tehdy Trump. Podle listu The New York Times (NYT) slova v roce 1967 použil šéf policie v Miami Walter Headley, který čelil obvinění z využívání rasistických policejních taktik v černošských čtvrtích. Trump podle NYT uvedl, že frázi slyšel mnohokrát, ale nevěděl o tom, že jí použil Headley.

Vlivný černošský aktivista Al Sharpton Trumpovu nejnovější výhrůžku označil z "neuctivou" a "provokativní" s tím, že se snaží vyvolat střety, které nejsou zapotřebí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám