Hlavní obsah

Trump chce, aby zeď podél jižní hranice USA zaplatilo Mexiko

– Washington

Miliardář Donald Trump, který se uchází o post kandidáta republikánu na prezidenta USA, přišel ve své ostré předvolební kampani s dalším kontroverzním návrhem. Vyzval Mexiko, aby zaplatilo zeď podél jižní hranice Spojených států, která by měla zastavit migranty. Zároveň se vyslovil pro deportaci všech „zločinných vetřelců“.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Donald Trump hovoří v Des Moines

Článek

Návrh, který Trump v neděli vyvěsil na svých internetových stránkách, obviňuje Mexiko, že zneužívá Spojené státy k vývozu své chudoby a zločinu. Američané podle něj musejí na mexické přistěhovalce doplácet stovky miliard dolarů a trpět jejich vysokou kriminalitu. Mexiko pak podle miliardáře vydělává jak na obchodních dohodách, které jsou nevýhodné pro USA, tak na penězích, které imigranti posílají domů.

„Oni jsou zodpovědní za tenhle problém a oni musí pomoci zaplatit jeho vyčištění,“ napsal Trump.

Náklady na stavbu stálé bariéry jsou podle něj mizivé ve srovnání s tím, co američtí daňoví poplatníci vydají ročně na vypořádání se s problémem ilegální imigrace.

„Mexiko tu zeď musí zaplatit. Dokud to neudělá, Spojené státy budou, mimo jiné, zabavovat veškeré peněžní zásilky vzešlé z ilegálních výdělků, zvýší poplatky za víza pro mexické obchodníky a diplomaty, zvýší poplatky za přeshraniční karty (krátkodobé vízum umožňující časově omezený pobyt v příhraničních oblastech USA - pozn. red.), zvýší Mexičanům poplatky za pracovní víza, zvýší poplatky mexickým plavidlům za použití amerických přístavů. Omezení zahraniční pomoci je také jednou z možností. Nenecháme se dál zneužívat,“ napsal Trump.

Zároveň se chce zasadit o deportaci všech imigrantů s kriminálním záznamem do země původu. Pokud by je tyto země odmítaly přijmout, navrhuje přestat vydávat víza jejich občanům.

Jeho prioritou je také zrušení automatického práva na občanství u všech lidí, kteří se na území USA narodili.

Mezi republikány vede

Realitní magnát Trump je znám svým nevybíravým slovníkem, navzdory své prostořekosti ale zůstává v čele žebříčku republikánských uchazečů o Bílý dům a jeho náskok se nijak nezmenšuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipos, o němž tento týden informovala agentura Reuters. Druhý muž republikánského pořadí Jeb Bush ztrácí dvanáct procentních bodů.

V televizní debatě minulý čtvrtek přitom kontroverzní miliardář nijak nevynikal, naopak si za své hrubé výpady proti ostatním kandidátům i proti moderátorce vysloužil kritiku.

Starost funkcionářům Republikánské strany dělá jeho prohlášení, že by kandidoval jako nezávislý, pokud by podporu strany nezískal. To by podle politologů výrazně nahrálo demokratům, jejichž barvy bude v soupeření o prezidentské křeslo hájit pravděpodobně Hillary Clintonová.Trump si však myslí, že po skandálu s e-maily posílanými ze soukromého účtu by byl zázrak, kdyby dál usilovala o nominaci.

Další debata uchazečů z republikánské strany se uskuteční 16. září ve studiích televize CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám