Hlavní obsah

Trump burcuje ke stavbě své zdi skrze vraždu mladé Američanky

– Washington

Americký prezident Donald Trump ve svém videoposelství na Twitteru využil vraždy hojně medializovaného případu vraždy dvacetileté studentky z Iowy Mollie Tibbettsové k obhajobě stavby zdi na hranici s Mexikem. Poukázal na to, že hlavním a jediným podezřelým je ilegální přistěhovalec z Mexika.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ilegální přistěhovalec z Mexika čelí v Iowě obvinění z vraždy studentkyVideo: Reuters

 
Článek

„Mollie Tibbettsová, úžasná mladá žena, je nyní trvale oddělena od své rodiny. Přišel sem člověk, z Mexika, ilegálně, a zabil ji. Potřebujeme zeď, potřebujeme změnit naše imigrační zákony. A potřebujeme změnit pravidla na hranicích,“ prohlašuje šéf Bílého domu na videu, které umístil na Twitter.

Tibbettsová byla naposledy spatřena letos 18. července, když si šla zaběhat. Následovala rozsáhlá pátrací akce, která skončila až v úterý nálezem dívčina těla. Podezření padlo na Mexičana Cristhiana Riveraho, který pod falešnou identitou pracoval na nedaleké farmě. Vyzradil ho záznam z kamery.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Trump teď tvrdí, že dalším podobným tragédiím zabrání jeho zeď. „Čelíme neskutečné kriminalitě, která se snaží překonat naše hranice...zeď (už) se staví, už jsme začali, ale potřebujeme prostředky na financování letošního roku,“ prohlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstavba prototypů zdi na americko-mexických hranicíchVideo: Reuters

Stavba zdi na hranici USA s Mexikem byla jedním z největších Trumpových volebních taháků a ochranu jižní hranice prezident považuje za jeden z pilířů svého vládního programu. Stavba však naráží na problémy v Kongresu. Na hraniční zeď je v rozpočtu na letošní fiskální rok vyčleněno pouze 1,57 miliardy dolarů [celá zpráva], což je výrazně méně než 25 miliard, které prezident žádal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám