Hlavní obsah

Trump brání vydání knihy svého poradce, každý rozhovor považuje za přísně tajný

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo v úterý u federálního soudu ve Washingtonu žalobu. Chce zabránit vydání knihy bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona, ve které budou podle ministerstva utajované informace. Trump označil případné vydání knihy za zločin, protože každý rozhovor, který vedl ve funkci s poradci považuje za přísně tajný.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Budu považovat každý rozhovor se mnou jako s prezidentem za přísně tajný. To znamená, že pokud napsal knihu a ta kniha vyjde, poruší zákon,“ řekl Trump v úterý podle stanice BBC. Vydání knihy je plánováno na 23. června.

Už v lednu Trump řekl o vzájemných jednáních: „Všechno je to v režimu tajné.“ Podle ministerstva vydání knihy ohrozí ”národní bezpečnost”, a proto by měl soud vydat předběžné opatření, jež zakáže zveřejnění knihy, informovala ve středu agentura AP.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Bývalý americký bezpečnostní poradce John Bolton

Americká unie pro občanská práva ale uvedla, že „jakákoli snaha Trumpovy administrativy zabránit vydání knihy Johna Boltona je odsouzena k nezdaru“. V USA platí svoboda projevu a Boltonův právník Chuck Cooper uvedl, že jeho klient několik měsíců spolupracoval s odborníky při bezpečnostní radě Bílého domu, aby se ujistil, že jeho kniha žádné tajné informace obsahovat nebude. Kvůli tomu se vydání knihy o několik měsíců opozdilo, Národní bezpečnostní rada (NSC), která je poradním orgánem amerického prezidenta, už v prosinci uvedla, že v knize je mnoho utajovaných informací. Podle Coopera Bílý dům obavy ze zveřejnění tajných informací využívá jen jako záminku, aby vydání knihy zdržel.

Bílý dům chce umlčet Boltona. Co jsme si říkali, je tajné, tvrdí Trump

Amerika

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že konzultace s bezpečnostní radou Bolton sice vedl, ale nedokončil. V žalobě washingtonský soud proto vyzývá, aby vydání knihy zamezil, dokud nebude proces kontroly dokončen.

Sporná kniha

Kniha nazvaná The Room Where It Happened, A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Memoáry z Bílého domu) se podle nakladatelství vyjadřuje k řadě témat: k chaosu v Bílém domě, ale také k hlavním aktérům, k nesouvislému a neuspořádanému rozhodovacímu procesu prezidenta a k jeho jednání se spojenci i nepřáteli, od Číny přes Rusko, Severní Koreu či Írán až po Británii, Francii a Německo.

V knize se mimo jiné zmiňuje tlak amerického prezidenta na Ukrajinu, aby zahájila vyšetřování bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který se Trumpovi postaví v podzimních volbách hlavy státu. Bolton tvrdí, že právě Trump nařídil zastavit vojenskou pomoc Ukrajině, aby zahájila vyšetřování.

Trump řekl svému poradci, že chtěl kvůli Bidenovi tlačit na Ukrajinu

Amerika

Údajný tlak Trumpa na vyšetřování Bidena a jeho syna na Ukrajině vedl dokonce k zahájení procesu impeachmentu, který ale prezident ustál, když nebylo možné předvolat před Senát žádné svědky. I někteří republikáni přitom zvažovali, že by se měl jako svědek předvolat právě Bolton.

Trump impeachment ustál

Amerika

V lednu Trump popřel, že by Boltonovi někdy řekl, že pomoc pro Ukrajinu je spojená s vyšetřováním Bidenových. Trump obvinil Boltona, že to tvrdí, aby se mu kniha lépe prodávala.

V žalobě podané ministerstvem spravedlnosti stojí, že Bolton za knihu od nakladatelství dostal kolem dvou milionů dolarů (47,3 milionu Kč), upozornila agentura DPA.

Bolton zastával post bezpečnostního poradce Bílého domu od dubna roku 2018 do září 2019. Trump ho z funkce propustil údajně kvůli neshodám ohledně přístupu k Severní Koreji, Íránu, Afghánistánu či Rusku. Jestřáb Bolton byl proti stahování vojáků a naopak chtěl využívat amerických sil. „Byl vyhozen, protože upřímně, kdybych mu naslouchal, byli bychom teď v šesté světové válce,“ uvedl Trump později.

Reklama

Výběr článků

Načítám