Hlavní obsah

Stratég Bílého domu prodával virtuální meče a kápě

Právo, rm

Jeden z klíčových hráčů administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa má nový problém – vyplavala na něho jeho sporná podnikatelská minulost. Ačkoli ve společnosti Goldman Sachs i v Hollywoodu si Stephen Bannon přišel na velké jmění a začal z něj v roce 2012 financovat rasistický a antisemitský server Breitbart News, už v roce 2005 se pustil do pochybného podniku.

Foto: Profimedia.cz

Stephen Bannon

Článek

Jak odhalil deník The Washington Post, Bannon působil coby zástupce šéfa firmy, která usnadňovala podvody v online videohrách.

Zpočátku vypadal start-up neboli nový podnikatelský projekt slibně. Firma Internet Gaming Entertainment (IGE) se sídlem v Hongkongu prodávala za reálné peníze virtuální zboží potřebné v mnoha videohrách. Bannon dodával nadšencům magické meče a kápě, které v herním prostředí zvyšovaly hráčům jejich moc a sílu.

Kus životopisu, který ovšem utajil

Problém byl v tom, že provozovatelé her zboží od IGE považovali za nezákonné.

Firma si ostatně najala Bannona v dobré víře, že svým vlivem přesvědčí majitele licencí, aby prodej virtuálního zboží hráčům pomohl legalizovat. Jenomže Bannon nepochodil.

Strávil podnikáním v herním byznysu šest let a dokázal tuto kapitolu svého profesního životopisu utajit i v době, kdy se stal jednou z klíčových postav okolo Trumpa.

„Je zjevné, že mu nebyly cizí machinace na šedém globalizačním trhu, ačkoli do politiky šel jako zastánce domácího průmyslu a frustrovaných amerických dělníků,“ napsal The Washington Post.

Po žalobě skončil

Své bývalé kolegy z Goldman Sachs dokonce přesvědčil, aby do trhu s fantasy videohrami nainvestovali milióny dolarů. Sám si zakoupil určitý balík akcií IGE a všemožně prezentoval firmu na veřejnosti.

V roce 2007 ale spadla klec a herní společnosti IGE zažalovaly. Bannon rychle byznys s virtuálními meči a zázračnými pomůckami opustil, i když si v IGE přejmenované na Affinity Media Holdings ponechal akcie. Z virtuálního byznysu si však odnesl především poznání, jak vlivný může být svět diskusních webových klubů. Záhy do něj začal pronikat se svým serverem Breitbart News.

Na dotazy novinářů ohledně této kapitoly svého podnikání neodpovídá. V poslední době je u prezidenta Trumpa a jeho zetě Jareda Kushnera v nemilosti a je možné, že s tím uvolnění kompromitujících informací z minulosti souvisí.

Reklama

Výběr článků

Načítám