Hlavní obsah

Spolu změníme svět, blahopřál Sarkozy Obamovi

WASHINGTON

Bezprostředně po inauguraci obdržel v úterý nový prezident Barack Obama blahopřání z celého světa. Státníci většiny zemí očekávají dobrou spolupráci s USA.

Článek

„Těšíme se, až se pustí do práce, abychom mohli spolu změnit svět,“ řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy listu The Australian. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner zdůraznil, že „sdílí obdiv a nadšení celého světa“ pro Obamu. „Neměli bychom ale očekávat, že ihned vyřeší všechny americké problémy, a ani ty naše. Obama nemá kouzelnou hůlku,“ podotkl.

Britský premiér Gordon Brown zdůraznil, že bude s novou administrativou těsně spolupracovat v ekonomice a životním prostředí. Dodal, že on a Obama sdílejí mnoho hodnot a náhledů na mezinárodní problémy.

Japonský ministerský předseda Taro Aso věří, že prezident Obama prokáže výjimečné vůdčí schopnosti a jeho úřadování bude úspěšné. „Jsem si jist, že Japonsko a Spojené státy, které hrají ve světě vůdčí roli, mohou zajistit lepší budoucnost,“ řekl.

Ehud Olmert, premiér Izraele prohlásil, že jeho vláda věří v pevné partnerství s Obamovou administrativou při nastolování míru a stability na Blízkém východě. Výzvu k urychlenému řešení situace v regionu vyslovil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Pro USA by to mělo být prioritou, řekl po návštěvě pásma Gazy a Izraele.

Čína očekává vojenskou spolupráci

Australský premiér Kevin Rudd nazval Obamu nadějí doby, někdejší prezident JAR Nelson Mandela zase inspirací. Oba dodali, že Obamova vláda a svět stojí před velkými výzvami.

Čína také dala najevo svá očekávání a vyzvala Obamu, aby odstranil překážky vojenské spolupráce mezi Pekingem a Washingtonem. Ruský premiér Vladimir Putin sice během své nedávné návštěvy Německa označil Obamu za „upřímného a otevřeného“ politika. Varoval ale před přílišnými očekáváními.

Tisk: problémy jsou velké

Světové deníky napsaly, že Obama bude čelit obtížným úkolům. Sám nový prezident to přiznal v proslovu po přísaze. "Ekonomika je v krizi a my jsme ve válce,“ řekl. Deník Der Spiegel k tomu dodal, že zatímco mottem předvolební kampaně byla „Naděje“, nynější vzkaz příznivcům zní: „Buďte trpěliví“.

Obamovu řeč komentují i další. "Proslov směřoval ke dvěma posluchačským skupinám: jedné plné naděje, ale nedočkavé doma, a druhé nejisté, ale doufající za mořem. Guardian dodává, že to částečně bylo kódované, ale nepochybně jasné odsouzení předchozí administrativy George Bushe.

Agentura Nová Čína uvedla, že "stejně jako Franklin Delano Roosevelt a Ronald Reagan bude mít nový prezident Obama vzácnou příležitost zanechat velkou a trvalou stopu v americké ekonomice. The Times of India dodaly, že Obama bude muset pokračovat v boji proti terorismu. V jeho hledáčku by prý měla být víc Laškar-i-Taibá, organizace podezřelá z listopadových teroristických útoků v Bombaji.

Hongkongský list Asia Times komentuje: "Problémy Ameriky jsou příliš vážné, než abychom se domnívali, že zemi může vyléčit volba konzumenta mezi produkty, jak si myslí lidé mladší 40 let. Jinými slovy, nenapravíte neduhy Ameriky jen tím, že si ve Starbucks koupíte hrneček s Obamovým portrétem.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám