Hlavní obsah

Spletla si paralyzér s pistolí a zastřelila černocha. Porota v USA shledala policistku vinnou ze zabití

Minneapolis

Porota v americké Minnesotě shledala vinnou bělošskou policistku Kimberly Potterovou ze zabití černocha Daunteho Wrighta. Devětačtyřicetiletá bývalá policistka Wrighta zastřelila v dubnu letošního roku při silniční kontrole. Místo paralyzéru na něj vytasila pistoli.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bývalá policistka Kimberly Potterová u soudu

Článek

Dvanáctičlenné porotě trvalo rozhodnutí čtyři dny, než vynesla jednomyslný verdikt. O výši trestu Potterové rozhodne soud 18. února příštího roku.

Potterová čelí trestu za zabití prvního stupně, podle zákonů státu Minnesota soudy běžně za tento čin udělují přibližně sedmileté tresty. Potterová byla usvědčena také ze zabití druhého stupně, podle serveru NY Times by ale toto provinění nemělo mít na výši trestu vliv, protože se jednalo o jeden stejný čin.

Americká policistka po zabití černocha dala výpověď, stíhání neujde. Nepokoje pokračují

Amerika

Celý incident se odehrál rychle. Na Wrighta byl podle policie vydán zatykač. Muž se policistům vytrhl ve chvíli, kdy se ho pokoušeli zatknout, a nastoupil zpátky do auta. Než se stihl rozjet, vytáhla Potterová svou zbraň, třikrát pohrozila použitím paralyzéru a následně vystřelila.

Muž pak šlápl na plyn a z místa činu odjel několik bloků, než narazil do dalšího vozidla. Policistka, podle hlasu sama překvapená tím, co se stalo, hned svým kolegům řekla, že Wrighta postřelila. Potterová po tomto incidentu podala výpověď.

Wrightova smrt vyvolala v dubnu v Minneapolisu velké protesty. Pořádkové síly se několikrát střetly s demonstranty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám