Hlavní obsah

Americká policistka po zabití černocha dala výpověď, stíhání neujde. Nepokoje pokračují

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brooklyn Center

Americká policistka Kim Potterová, která v neděli zabila černošského řidiče Daunteho Wrighta, když tasila pistoli místo taseru, odešla od sboru, kde sloužila 26 let. Okresní prokurátor proti ní vznese obvinění ze zabití. Odstoupil i šéf policie ve městě Brooklyn Center u Minnesoty. Přesto v noci na středu dále pokračovaly protesty ve městě a zadrženo při nich bylo přes 60 lidí.

Foto: Leah Millis, Reuters

Úterní protesty v Brooklyn Center

Článek

„Jsem přesvědčena, že je v nejlepším zájmu komunity, oddělení i dalších policistů, když okamžitě odejdu,“ uvedla Potterová v dopisu starostovi Mikovi Elliottovi. Osmačtyřicetiletá žena dodala, že „milovala každou minutu, kdy byla policistkou a sloužila komunitě podle svých nejlepších schopností”.

Starosta hned poté, co obdržel její dopis, uspořádal na radnici tiskovou konferenci. Ocenil, jak se zachovala, protože její odchod od policie by mohl trochu uklidnit situaci. Hned však dodal: „Musíme si být jisti, že bylo učiněno zadost spravedlnosti. Zaslouží si to Daunte Wright, zaslouží si to jeho rodina. Plná odpovědnost v duchu zákona je to, na čem dál pracujeme.“

Elliott také ocenil, že odstoupil velitel policie ve městě Tim Gannon. Magistrátní komise už v pondělí doporučila, aby skončil ve vedení policie. Nahradil ho jeho zástupce Tony Gruenig.

U Minneapolisu zastřelila policie černocha, propukly protesty

Amerika

Vyhozen byl správce města Curt Boganey, který se postavil proti Elliottově výzvě, aby byla Potterová propuštěna ze služby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřelení Daunteho WrightaVideo: AP

Protesty pokračují třetí noc 

Ani odchod policistky, ani výměna policejního šéfa však napjatou situaci neuklidnily. Protesty proti policejnímu násilí na černých obyvatelích pokračovaly. Při operaci Safety Net proti nepokojům bylo zatčeno přes 60 lidi, uvedla lokální stanice KSTP. Policie ukázala předměty, které po ní demonstranti házeli, včetně plechovek a cihel.

Smrt černocha u Minneapolisu: policistka omylem tasila pistoli místo paralyzéru

Amerika

„Naneštěstí někteří obyvatelé vyšli ven a házeli tyto cihly a další předměty na strážce pořádku. Toto chování je nepřijatelné a my je nebudeme tolerovat,“ řekl zástupce komisaře minnesotského ministerstva pro bezpečnost Booker Hodges. Protesty pokračovaly i poté, co od deseti večer platil zákaz vycházení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám