Hlavní obsah

Špehovali jste v počítačích Kongresu, viní CIA americká senátorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně amerického senátního výboru pro zpravodajské služby v úterý veřejně obvinila zpravodajskou službu CIA, že protiprávně pronikla do počítačů Kongresu. Podle Dianne Feinsteinové se CIA dostala do sítě senátního výboru, který vyšetřuje obvinění z používání nelegálních výslechových metod tajné služby a zadržování osob podezřelých z terorismu. Šéf CIA John Brennan obvinění odmítl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Během ostrého útoku na metody CIA při vystoupení v plénu Senátu vyslovila Feinsteinová podezření, že postup zpravodajské agentury byl protiústavní.

Demokratická senátorka má vážné obavy, že CIA postupovala ilegálně, když prohledávala počítačovou síť zpravodajského výboru Senátu.

CIA tuto samostatnou a zabezpečenou počítačovou síť vytvořila ve svém objektu na severu státu Virgínie pro potřeby senátního výboru vyšetřujícího praktiky zpravodajské služby za předchozí administrativy exprezidenta George Bushe. Personál na těchto počítačích zkoumá dokumenty, které CIA výboru poskytne.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Senátorka Dianne Feinsteinová

Tajná služba podle Feinsteinové tyto počítače v lednu dvakrát prohledala, když se snažila zjistit, jak se výbor dostal k interní zprávě o výslechových metodách a o údajném ilegálním zadržování podezřelých teroristů v zahraničních věznicích.

Obama stojí za šéfem CIA

"Nic nemůže být vzdálenější pravdě. Neudělali jsme to," řekl dnes Brennan při vystoupení v organizaci Rada pro zahraniční vztahy.

Za Brennana se v úterý postavil i Barack Obama. "Prezident má velkou důvěru v Johna Brennana a důvěřuje naší zpravodajské komunitě a našim profesionálům v CIA," řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney. Zdůraznil, že Bílý dům bere vyjádření Feinsteinové vážně, ale odmítl komentovat záležitosti, které jsou předmětem vyšetřování.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel CIA John Brennan

Feinsteinová zdůraznila, že personál výboru se "nedostal ilegálně do počítačů CIA, jak se objevilo v tisku". Interní zpráva byla podle ní v asi šesti milionech dokumentů, které CIA výboru předala.

Oznámila také, že celou záležitost o proniknutí CIA do kongresových počítačů předala ministerstvu spravedlnosti. Podle ní jde o porušení dohody mezi senátním výborem a CIA a potenciálně o porušení ústavy.

Omluva nepřišla

Uvedla, že se snažila dostat od CIA omluvu a přiznání, že prohledávání počítačů nebylo správné. "Nedostala jsem ani jedno," řekla. Podle Feinsteinové se CIA také snaží zmařit vydání zprávy výboru o výslechových metodách, které kritici označují za mučení.

"Vůbec se nesnažíme zabránit jejímu vydání," prohlásil v úterý Brennan.

Po výrocích Feinsteinové, která je obvykle důraznou obhájkyní amerických tajných služeb, se ocitl na veřejnosti spor, který trvá již několik měsíců, napsal deník The Washington Post.

Nejmenovaní představitelé CIA tvrdí, že vyšetřovatelé Senátu se dostali k některým dokumentům, pro které nemají oprávnění, uvedl list. Brennan minulý týden v prohlášení odmítl tvrzení, že by agentura postupovala proti předpisům.

Reklama

Výběr článků

Načítám