Hlavní obsah

Soud tajně povolil FBI sledovat Trumpova poradce z kampaně kvůli jeho konexím s Ruskem

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo spravedlnosti si loni v létě zajistily tajný příkaz od soudu sledovat komunikaci Cartera Page, poradce tehdejšího prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Vyšetřování se týkalo Pageových konexí s Ruskem. S odvoláním na nejmenované soudní a další zdroje o tom ve středu informoval list The Washington Post. Page popírá, že by byl spojencem ruské vlády.

Foto: Sergei Karpukhin/File Photo, Reuters

Carter Page

Článek

FBI a ministerstvo spravedlnosti podle listu přesvědčilo soudce soudu pro kontrarozvědnou činnost, že existuje důvod k domněnce, že by Page mohl být cizím agentem, v tomto případě Ruska.

Page byl během prezidentské kampaně Trumpovým zahraničněpolitickým poradcem, a ačkoliv mluvčí kampaně Hope Hicksová posléze jeho roli popisovala jako neformální, jsou zřejmě i díky němu americké tajné služby přesvědčeny, že se Rusko snažilo volby ovlivnit.

To, zda nebyli lidé z Trumpova v okolí ve spojení se zástupci ruské vlády, stále američtí vyšetřovatelé prověřují.

Nemám co skrývat, tvrdí Page

Odmítá to jak Trump, tak Page. Ten sice zatím nebyl obviněn, nicméně FBI v žádosti pro soud podle Washington Postu uváděla, že byl od roku 2013 v kontaktu s ruským styčným důstojníkem.

Page otevřeně chválí politiku ruského prezidenta Vladimira Putina a kritizuje americké sankce vůči Rusku. Loni v červenci se vydal do Moskvy, kde přednesl projev, v němž americkou politiku k Rusku zkritizoval. Podle informací bývalého britského agenta, které se v USA dostaly před časem na veřejnost, se během této návštěvy sešel s Igorem Sečinem, Putinovým spolupracovníkem a šéfem energetického kolosu Rosněfť.

Page to ale popírá a tvrdí, že Sečina v životě neviděl. Loni v září však přiznal, že se krátce setkal s ruským vicepremiérem Arkadijem Dvorkovičem.

Page je podle svých slov podezírán neprávem. „Toto jen potvrzuje mé podezření o neospravedlnitelném, politicky motivovaném sledování ze strany vlády,“ poznamenal a dodal: „Nemám co skrývat.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám