Hlavní obsah

Snowden pro jistotu poslal tajné materiály dalším lidem

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edward Snowden, který je na útěku před americkou justicí po vyzrazení elektronických výzvědných programů USA, si jejich zveřejnění pojistil tím, že je v zakódované podobě rozeslal jiným osobám. Serveru The Daily Beast to řekl Glenn Greenwald z listu The Guardian, který s ním udržoval kontakt.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Edward Snowden ve vysílání televize v kavárně na moskevském letišti Šeremetěvo

Článek

„Zajistil, aby materiály měli různí lidé po světě,“ uvedl Greenwald. Příjemci však postrádají ke složkám heslo.

„Řekl mi, že pokud se mu něco stane, zařídil to tak, že ti lidé dostanou úplný přístup do archívu,“ uvedl Greenwald. Od koho a jak heslo obdrží, nenaznačil. Právě v době, kdy Snowden čeká na ekvádorský azyl, napsal americký server BuzzFeed, že má tajné dokumenty tamní vlády o sledování komunikace občanů.

K tomu účelu měla koupit od Izraele systém GSM Interceptor, přijala zákon omezující média a Ekvádor jako první na světě loni zavedl systém identifikace lidí podle obličeje a hlasu.

Snowden zůstává v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremetěvo, potvrdil při své návštěvě Finska ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám