Hlavní obsah

Smrtící améba ve vodovodu vyvolala u New Orleansu paniku

Washington

Paniku v okrese poblíž New Orleansu v americkém státě Alabama vyvolala améba napadající mozek, která se dostala do místního vodovodního systému. Podle amerických médií v oblasti prudce vzrostly ceny balené vody a někteří obyvatelé se bojí mýt si obličej vodou z vodovodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úřady zjišťují zdroj smrtícího mikroorganismu. Upozorňují také obyvatele, že voda je k pití bezpečná, protože améba Naegleria fowleri způsobující meningoencefalitidu se může dostat do mozku jen nosem.

Celý problém začal po úmrtí čtyřletého chlapce ze státu Mississippi, kterého po návštěvě okresu St. Bernard u New Orleansu usmrtila právě tato améba. Úřady ji pak 12. září zjistily ve vodovodním systému v osadách Violet a Arabi u New Orleansu.

Poprvé ve vodovodním systému

Epidemiolog Jonathan Yoder ze Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí uvedl, že je to poprvé, co byla Naegleria zjištěna v americkém vodovodním systému. V USA améba od roku 1962 napadla 132 lidí a ve většině případů je usmrtila.

Epidemiolog státu Louisiana Raoult Ratard zdůraznil, že améba se může dostat do mozku jen nosem, nikoli ústy. V Louisianě byly zaznamenány dva případy, kdy se lidé nakazili při vyplachování nosních dutin. Navíc šlo o teplou vodu ohřívanou v domě, nikoli o vodu přímo z vodovodu.

Ale řada místních má stále obavy. "Nikdo si tu už ve sprše nemyje obličej. Nikdo nepije vodu," řekla ve čtvrtek Angela Millerová z vesnice Violet.

Podle odborníků to však není potřeba, protože amébu usmrtí žaludeční šťávy stejně jako chlór ve vodě. Úřady zatím nevědí, jak se améba do vodovodu dostala. Nicméně minulý týden v pátek nebyl ve vodě v místním vodovodním systému zaznamenán žádný chlór, který od té doby vodárny doplňují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám